->
Hormonların vücuda etkisinden bahsedeceğimiz bu makalemizde üç önemli hormondan bahsetmek istedik. İşte hormonların vücuda etkileri…
Hormonların sağlığa etkileri
Vücutta östrojen hormonunun etkileri: Östrojen hormonu adet döngüsünü düzenlemede, rahim iç duvarını kalınlaştırma da, ergenlikte ve gebelikte meme gelişiminde, vücudun yağlanmasına, kalça kemiklerinin gelişiminde ve cilt yumuşaklığında etkili bir hormondur. Temel cinsellik hormonlarından birisi ola ve üreme sürecinin en önemli parçası olan östrojen hormonundan; gebeliğin devamını sağlamak için gerekli olan progesteron hormonundan; cinsel dürtünün artmasında rol oynayan ve genellikle erkeklik hormonu olarak bilinen ancak az da olsa kadınlarda da bulunan testosteron hormonundan bahsedeceğiz sizlere. 40 yaşından sonra kadınlarda azalmaya başlayan östrojen hormonu adetten kesilmeye sebep olur. Bu üç önemli hormonun vücutta eksik bulunması ya da gereğinden fazla olması vücudumuzda ciddi sorunların husule gelmesini tetiklemektedir
Bu durum menopoz olarak isimlendirilir ve östrojen eksikliğine bağlı sıcak basması, vajinal kuruluk ve gece terlemeleri gibi şikayetler husule gelir. östrojen fazlalığında ise adet düzensizliği, ödem, anksiyete, depresyon, anormal kilo alımı, migren tipi baş ağrıları, uykusuzluk, duygu durum değişiklikleri, memede fibrokistik hastalıklar, miyom, hipertansiyon, hafıza kaybı ve rahim iç duvarı (endometriyum) kanseri gibi hastalıklar kendini göstermektedir.
Vücutta progesteron hormonunun etkileri: Yumurtalıklardaki sarı cisimden ve hamilelik döneminde plasentadan salgılanan progresteron hormonu, rahim iç duvarının kalışlaşmasında rol oynayarak gebeliğin devamını sağlamaktadır. Eksikliği durumunda kısırlık, tiroid fonksiyon bozukluğu, depresyon, fibrokistik meme, kilo alımı, safra kesesi hastalığı ve panik atak; fazlalığı durumunda yorgunluk, adet miktarında azalma, şişkinlik, depresyon ve baş dönmesi sorunları husule gelir.
Vücutta testosteron hormonunun etkileri: Doku, kas ve kemik yoğunluğunun üzerinde etkileri bulunan testosteron hormonu, aynı zamanda cinsel dürtüyü arttırır, iştah ve yağ dağılımı üzerinde etkileri bulunmaktadır. Eğer testosteron hormonu vücutta yeteri kadar salgılanmıyorsa libido kaybı, kas kütlesinde azalma ve yağ kütlesinde artış söz konusu olur. Vücudun gereğinden fazla testosteron hormonu salgılaması durumunda yüz ve vücutta erkek tipi kıllanma, akne gelişimi, sesin kalınlaşması ve erkek tipi kellik gibi sorunlar meydana gelir.
Bir önceki yazımız olan Kas güçsüzlüğü neden olur? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: enzimlerin ve hormonların insan sağlığına etkileri, hormonların vucuda etkileri, enzimler ve hormonların insan sağlığına etkileri, enzimlerin insan sağlığına etkileri, progesteron yüksekliği tedavisi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.