İçtiğimiz sütler sağlıklı değil

İçtiğimiz sütler sağlıklı değil

Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri Merkez Birliği (KÖY-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, şu an içilen sütlerin çok sağlıklı olmadığını savundu.
Özkurnaz, yaptığı açıklamada AB kriterlerine göre, sütlerdeki bakteri oranının üst sınırının 100 bin olduğunu, bu şekilde üretimi gerçekleştirebilmek içinse, sağımın ardından sütün soğutma tanklarında saklanması gerektiğini söyledi.
Soğutma tanklarında saklanmayan ve ikili makinelerle yapılan sağımların ardından, sütün doğal bir özelliği olarak 20 dakikada bir mevcut bakteri sayısının ikiye katlandığını ifade eden Özkurnaz, bunu engellemek için, sütün, artı 4 derecede soğutma tankında tutulmasının zorunlu olduğuna işaret etti. Ancak bunu temin etmek için uygulanan tekniklerin sütü sağlıksız kıldığı belirtiliyor.
AB kriterlerine göre, sütlerdeki bakteri oranının üst sınırının 100 bin olması gerekiyor

Bunu tam anlamıyla yapamadığımız için AB ülkelerine süt ve süt ürünleri satma şansımızın olmadığını ileri süren Özkurnaz, şöyle dedi:
”Kendi üreticimizi eleştiriyor gibi olacağız ama şu an içtiğimiz sütler çok da sağlıklı değil. Yine Türkiye geneline baktığımızda Çanakkale bölgesinde üretilen sütler bakterisi en az olan sütlerdir. Buradaki sütlerde 300 bin ile 1 milyon arasında bakteri vardır. Hijyene üreticimiz dikkat ediyor. Fakat bu üreticimizin yapabileceği bir şey değil. Bakteriyi, ancak teknoloji ile durdurabilirsiniz”

AB’nin bakteri konusunda hassas davrandığına dikkat çeken Özkurnaz, AB ülkelerindeki işletmelerde 100-200 arasında hayvan bulunduğunu, hijyene çok önem verildiğini ve toplu sağım ünitelerinin mevcut olduğunu vurguladı.
Özkurnaz, toplu sağım ünitelerinin öncelikli olarak köylerde bulunan kooperatiflere kazandırılması gerektiğine değinerek, şunları kaydetti:
”3-5 baş hayvanı bulunanların bu işi devam ettirebilmeleri için köyde bulunan kooperatifin ortak toplu sağım ünitesi kurması gerekmektedir. AB normlarında 100 bin bakterinin altında süt üretilebilmesi için bunun yapılması gerekiyor. Aksi takdirde o hayvancılık yok olup gidecektir.
Toplu sağım ünitesinde hayvanın memesinden çıkan süt, oksijenle temas etmeden doğrudan soğutma tankına içerisine giriyor. Soğutma tankının içerisine girdiği için hiçbir bakteri üremeden muhafaza ediliyor. Sanayicinin aracı da gelerek bu sütü çekiyor ve fabrikada işleme koyuyor. O da kaliteli bir süt ve insan sağlığına faydalı oluyor.”
Toplu sağım ünitelerinin yüksek değer olduğunu ifade eden Özkurnaz, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının toplu sağım ünitesi kuracak kooperatiflere ciddi anlamda destek vermesi gerektiğini ve önceliğin kooperatiflerde olması gerektiğini belirterek, ”Çünkü bir kooperatifin 100 ile 200 ortağı vardır. O üreticimiz oradan faydalanabilecektir. Ama bir şahısa kredi verilmemesi gerekir. Bireyciliği ortadan kaldırmamız gerekir. Kırsalda sütteki mevcudu elde tutmak için bu tip kredilerin önü açılmalıdır” diye konuştu.
Bir önceki Sağlıklı ve temiz mutfak için ipuçları başlıklı konumuzda el hijyeni, elleri yıkamak ve hijyen kuralları hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.