->
47 ilde toplam 300 hastanenin üroloji ve jinekoloji polikliniklerine başvuran hastalara uygulanan anketle, Türkiye’nin ‘idrar kaçırma profili’ çıkartılıyor.
Araştırmanın başkanlığını İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Üroloji Ana Bilim Dalı’ndan Prof.
Türk Üroloji Derneği ve Ürejinekoloji Derneği, yetişkinlerde görülen Aşırı Aktif Mesane (AAM) ve idrar kaçırmanın Türkiye’deki yaygınlık oranını araştırıyor. ‘Aşırı Aktif Mesane Araştırma Çalışması (AMAÇ)’ için 300 ürolog ve jinekolog, özel eğitim aldı.
Bu çalışmayla AAM ve idrar kaçırma rahatsızlıklarının yaygın oranı da tespit edilerek en yakınına bile bu sorununu anlatmayan hastalar bilinçlendirilecek
Dr. Bülent Çetinel yürütüyor. Prof. Dr. Çetinel, mercek altına alınacak hastalıklarla ilgili olarak şu bilgileri verdi:
Aşırı Aktif Mesane hastalığının belirtileri
“Aşırı Aktif Mesane, sık idrara çıkma, sıkışma hissiyle idrar kaçırma, geceleri tuvalete gitmek için uykudan uyanma gibi belirtilerle kendisini gösteriyor. 40-50 yaş aralığındaki kadınlarla 70 yaş üzeri erkeklerde sık görülen Aşırı Aktif Mesane, toplumun yüzde 15-20′sini etkiliyor. İdrar kaçırma ise, öksürürken ya da aksırırken, tuvalete yetişemeden alta kaçırma olarak ortaya çıkıyor.”
Hastalar utanıyor ve uzmana gitmiyor
“Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bu hastalıklarda, çoğu hasta, en yakınına bile konuyu açamıyor. Oysa bu hastalıkların tedavisi mümkün. Çoğu, ilaçla tedavi edilebilir” diyen Prof. Dr. Bülent Çetinel, araştırmayla ilgili şu bilgileri verdi:
“Bu araştırma, hastalar üzerinde de olumlu etki yaratacak. Çünkü insanlar, bunun herkesin başına gelebilecek bir şey olduğunu görecek ve sıkıntı çekmeden doktora başvurabilecek. Türkiye’nin her yerinden 300 ürolog ve jinekologa verilen 2 günlük eğitim, hastalardan önce uzmanları bilinçlendirmek için yapıldı. Hekimler, bu eğitim sayesinde ağır tetkiklere ihtiyaç duymadan hastalardaki basit yakınmalardan yola çıkarak teşhis ve tedavi sürecine geçebilecek. Böylece bu hastalıklar, birinci basamak hekimlik hizmetleri bünyesinde tedavi edilecek. Karmaşık Aşırı Aktif Mesane vakaları da uzmanlara sevk edilecek.”
Bir önceki Çölyak hastalığı beslenmeyi işkenceye çeviriyor başlıklı konumuzda Beslenme, çölyak ve çölyak hastalığı hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: alta kaçirma
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.