->
Gece idrarını tutamayıp yatağını ıslatma haline ise “Enürezis” denilmektedir. Paradoks idrar inkontinansmda ise, mesane aşırı olduğundan, idrar kaçırılır. Gerçek idrar inkontinansmda, kişinin mesanesi daha tam dolmadan idrar kaçırma görülür. Gerçek ve paradoks olmak üzere iki çeşit inkontinansı vardır.
İDRARINI TUTAMAMA (İDRAR İNKON-TİNANSI): İdrar inkontinası, idrarını istek dışı olarak kaçırma olayına verilen addır
Total inkontinans demlen tipte, idrar sürekli damlalar halinde akar. Mesane tamamen boş durumdadır. Çeşitli etkenler total inkontinansa neden olmaktadır. Mesanenin, doğumsal ya da sonradan kazanılmış bir kusur olarak, karın ön duvarına açılması, mesane ile vaginanın bir fistül ile birleşmesi halinde ya da her İki üreterin birer fistülle vaginaya açılması halinde idrarda total inkontinans görülür.
Parsiyel inkontinans demlen tipte ise idrar hem normal olarak çıkartılmakta hem de istek dışı olarak kaçırılmaktadır. Bilindiği gibi mesanenin boyun bölgesindeki kas lifleri “Sfinkter” denilen bir büzücü yapı oluşturmaktadırlar. Bu kasların kasılmasıyla üretranm mesaneye açıldığı bölge büzülüp daralmakta ve idrarın mesanede birikmesine neden olmaktadır. Sfinkter kasnıdaki rölatifbir yetmezlik, parsiyel inkontinansa neden olabilmektedir, Parsiyel inkontinansm bir çeşidine “Stress inkontinans” denilmektedir. Bu durumda öksürme, ıkınma, hapşırma, gülme gibi durumlarda kişi idrar kaçırır. Stress inkontinans daha çok kadınlarda görülmektedir. Çok sayıda doğum, yaşlılık ve bazı zor doğumlar sonrasında kadınlarda stress inkontinans gelişebilmektedir. Erkeklerde prostat ameliyatları sırasında yapılacak bir hata sonucu da inkontinans gelişebilir. Mesaneye açılan üretranm iç deliğine bir taşın oturması halinde mesane sfinkteri tam olarak kapanamayıp inkontinansa neden olabilir, înkontinanslann tedavisi (enürezis dışında) cerrahidir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.