->
Dr.
Kocaeli’de Ramazan ayının ilk iftarında aşırı yemek yedikleri için hazımsızlık sorunu yaşayan 40 kişi hastaneye başvurdu.
KOCAELİ – Ramazan ayının ilk iftarının ardından 21.00 ile 22.00 saatleri arasında yaklaşık 40 kişi, hazımsızlığa bağlı kusma, mide ve baş ağrısı, halsizlik şikâyetiyle Kocaeli Devlet Hastanesi’ne başvurdu.
Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Başkanı Prof.
Acil Servis’te gerekli müdahalelerin yapılmasının ardından vatandaşlar evlerine gönderildi. Sadettin Hülagü, oruçlu geçen 16 saatin ardından, bir anda mideye fazla gıda alımı sonucu hazımsızlık sorunu oluşturduğunu söyledi
İftarda, özellikle yağlı ve tuzlu gıdalardan kaçınılması gerektiğini anlatan Hülagü, şöyle devam etti:
‘’İftarda daha hafif bir şeyler yenmeli. Tatlı, tuzlu ve yağlı şeyleri bir arada ve bir anda tüketmek çok yanlış. Bu tür gıdaların hazmı zor olduğundan midenin hazmı da bozuluyor. Midenin bunu sindirmesi ve bağırsaklara geçişinde bir dizi problemler oluyor. iftara ağır yiyeceklerle başlanılmamalı, çorba tercih edilmelidir. Bizde genellikle yemeğin hemen ardından tatlı yenir, çay içilir. Ancak bu çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir. Yemeği 4 saatlik bir zaman dilimine yaymak çok faydalı olabilir. Örneğin, tatlılar teravihten sonra yenilmelidir.”
Bazı sağlık sorunlarına sahip kişilerin iftarda fazla gıda tüketiminin kalp krizi gibi olumsuzluklara da yok açabileceğini vurgulayan Hülagü, sözlerini şöyle tamamladı:
”Daha önceden ciddi bir problemi olan ve ilaç kullanan kişiler, iftarda dikkat etmelidir. Çünkü 16 saat aç kalıyorsun ve midede asit birikimi oluyor. Yemek sonrası tekrar asit uyarısı oluyor, uzun dönemde asit salgısı artıyor. Bu da hastalıkları nüksettirebiliyor. Bu nedenle sahurda mide koruyucu ilaçlar alınmalıdır. Diğer taraftan kalp rahatsızlığı olan hastaların iftarda bir anda fazla gıda tüketmesi kişinin kan dolaşımı ve tansiyonun da değişiklikler oluşturuyor. İftarda fazla yemek kalp rahatsızlığını tetiklediği zaman ölüme varabilecek olumsuzluklar oluşuyor. Bu nedenle iftarda çok hafif gıda tüketimi yapılmalı, bu tür rahatsızlığı olan kişiler de doktoruna başvurmalıdır.”
AA
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.