->
İLAÇ KAYNAKLARI: İlaçların içindeki etkili maddelere “Drug” denir. Ancak toplumumuzda ilaç denildiğinde akla etkili maddenin kendisi gelir. Bu geleneği biz de sürdürüp ilaç deyimini kullanacağız. Kaynaklarına göre ilaçları şöyle sıralayabiliriz. Günümüzde kullanılan ilaçlar, birbirinden değişik çeşitli kaynaklardan elde edilirler
Bitkisel kökenli ilaçlar iki çeşittir: “Alkaloidler” “Glikozidler”. Alkaloidler, azotlu maddelerdir ve asitlerle birleştiklerinde tuz yaparlar. Tuzları da suda kolayca erir. Bitkilerin her bölümünde bulunan alkaloidler, zehirli ve acı lezzetli maddelerdir.
Glikozidlerin yapılarında bir ya da birkaç şeker bulunur. Asitlerle tuz oluşturmazlar. Asitlerle hidrolize edildiklerinde ya da enzimlerin etkisiyle “Şeker” ve “Aglukom” bölümlerine ayrılırlar. Aglukom, esas etkili bölümü oluşturur. Hayvansal kökenli ilaçlar, hayvanlardan elde edilen hormonlar, enzimler ve serumlardır. Örneğin atlardan elde edilen bağışık serumlar, domuzdan elde edilen insülin hormonu gibi. Çeşitli bakteri ve mantarlardan antibiyotikler elde edildiği gibi, bazı inorganik maddeler de ilaç olarak geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Radyoaktif elementler de günümüzde ilaç olarak kullanılır. Kimya ve ilaç biliminin ilerlemesine paralel olarak pek çok ilaç, yapay olarak d,a hazırlanabilmektedir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.