->
Gençlerde görülen klinik tablodan farklı olarak karışık ve şaşırtıcı belirtiler ortaya çıkabilir. Ayrıca ölüm gerçeğinin yakınlaşmış olması düşüncesi de depresyona davetiye çıkarır. Mevcut fiziksel şikâyetlerin kötüleşmesi, aşırı kilo kaybı, tedaviye yanıt vermeyen ağrılar, kabızlık, bedensel hezeyanlar (iç organların çürümesi gibi), şiddetli yorgunluk, bedensel uğraşıların artması, yoğun kaygı, unutkanlık (bunamayı taklit eder şekilde), kişilik değişiklikleri ve ileri yaşta başlayan alkol bağımlılığı depresyon yönünden uyarıcı olmalıdır.
İleri yaşta depresyonun hem görülme sıklığı artar hem de önemli bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Sağlığın, çeşitli organ fonksiyonlarının, eşin ve yakınların, işin ve statünün, gelir düzeyinin kaybı depresyona zemin hazırlar. Ayrıca “ben bu dünyada gereksizim” şeklinde değersizlik fikirleri, suçluluk duyguları, toplumdan kaçınma, yatağından çıkmama, altını ıslatma, beslenmeyi reddetme gibi belirtiler de ön plandadır
Hastalar tarafından “vaktinizi ve paranızı boşa harcattığım için özür dilerim”, “çabalamak için hiçbir neden yok, nasıl olsa birkaç gün içinde öleceğim” şeklinde ifadeler sık kullanılır.
İntihar düşünceleri daha nadir bulunur, ancak ölümle sonuçlanan intihar girişimleri daha sık görülür. İntihar girişiminde bulunmuş yaşlıların %40′ının ölümlerinden bir hafta önce bir hekim tarafından görüldüğü bildirilmiştir. Dolayısıyla intihardan bahseden bir yaşlı hastada çok dikkatli olunmalıdır.
Depresyon fiziksel hastalığın bir parçası veya bir sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bazen henüz tespit edilmemiş bir kanserin ilk belirtileri depresif şikâyetler olarak görülebilir. Bu nedenle hasta mutlaka organik açıdan incelenmelidir.
Yaşlıda depresyonun normal olabileceği ile ilgili yanlış düşünce tanı ve tedaviyi güçleştirir.
En sık görülen belirtiler
Tedaviye cevap vermeyen vücut ağrıları Huzursuzluk Durgunluk, çevreden kaçınma Garip bedensel şikâyetler Beceri kayıpları Kaygı Unutkanlık ve dikkat azalması Yorgunluk Sık sık hastaneye başvurma ve tahliller yaptırma Uyku bozuklukları Sosyal ilişkilerde bozulma Cinsel sorunlar Aşırı alkol tüketimi Tedavileri reddetme veya uyumsuzluk
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.