->
Tolga Ecemiş, kadınlar için ideal üreme yaşının 20-30 arası olduğunu söyledi. Dr.
Akay Hastanesi Tüp Bebek Merkezi Tıbbi Koordinatörü ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Uzmanlar, ‘ileri yaş anneliği’ olarak tanımladığı hamilelikte Down sendromundan dış gebeliğe, hiper tansiyondan düşük yapmaya kadar birçok hastalıkla karşılaşılabileceğini belirtiyor. Kadın doğum uzmanları, 35 yaş ve üzerinde anne olmayı düşünen kadınlara önemli uyarılarda bulunuyor
Ecemiş, “Ancak, modern toplumlarda evlenme yaşı ve buna bağlı olarak gebelik yaşı giderek gecikmektedir. Günümüzde, özellikle kadınların iş hayatında aktif rol almasının artışıyla birlikte, doğurganlıklarını ertelemeleri söz konusudur. İleri yaşta bebek doğuran, özellikle ilk bebek için 30′lu yaşlarını bekleyen pek çok kadın mevcuttur. Tıptaki gelişmelere paralel olarak gebelik takibindeki gelişmeler de ileri yaş gebeliklerini teşvik eder bir hal almıştır. Uzun yıllar boyunca infertilite nedeni ile tedavi görüp de çocuk sahibi olamayan pek çok çiftin kısırlık tedavilerinde sağlanan başarılardan faydalanmak istemeleri de bu artış da önemli rol oynamaktadır. Bu durum tıbbi olarak bazı sorunları beraberinde getirmektedir. İleri yaş da anne olmak isteyip normal yollarla anne olamayan kadınlar, ortalama 35 yaştan sonra yumurta sayılarının azalması veya yumurtaların kalitesinin bozulması nedeniyle tüp bebekte de gebelik oranı düşmektedir. Bu nedenle bayanlara erken evlenmeyi ve gebeliği geciktirmemeyi öneriyoruz.” açıklamasında bulundu.
İLERİ YAŞ ANNELİĞİ “İleri anne yaşı dendiğinde 35 yaş ve üzerinde olan anne adayları anlaşılmaktadır.” diyen Ecemiş, “Yaş ile birlikte kadının gebe kalma potansiyeli de azalmaya başlar. 40′lı yaşlarda gebe kalma olasılığı yüzde 50 civarında azalır. Doğal yöntemlerle gebe kalma şansının azalmasına rağmen infertilite tedavisi ile bu şans yüzde10 kadar arttırılabilir. Bu tedavide önemli olan yumurtalıkların rezervidir. 40′lı yaşlarda gebelik planlanırken kişinin genel sağlık durumu da büyük öneme sahiptir. 42 yaş üzerindeki kadınların tedaviye cevap vermeleri çok zor olduğundan, Tüp Bebek uygulamasını önermiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tolga Ecemiş, ileri yaş gebeliklerinin risklerini ise şöyle sıraladı: “İleri yaş gebeliklerinde korkulan komplikasyon kromozom anomalisi gösteren bebek doğurmaktır. Bunlardan en sık görüleni zeka geriliği ile birlikte bazı kalp ve organ anomalileri içeren Down Sendromudur. Ancak gebelik esnasında yapılan prenatal testler, özellikle amniyosentez ile bu bebekler tanınabilir. Üçlü tarama testi de Down Sendromu taramasında yardımcıdır. Yaşın ilerlemesi ile birlikte bazı hastalıkların görülme sıklığında da artış olur. Bu hastalıklar arasında en önemlileri ve en sık görülenleri şeker hastalığı ve hipertansiyondur. Çoğul gebelik, düşük, dış gebelik, gelişme geriliği, erken doğum da ileri yaş gebeliğinde olabilecek risklerdir. Aynı zamanda ileri yaş annelerinde komplikasyonlar daha sık görüldüğünden anne ve bebek hayatını kurtarmak için yapılan sezaryen operasyonlarına 2-3 misli daha fazla gereksinim olur.”
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.