->
Oval deliği iki yapraklı bir zar tam olmamak üzere örtmüştür. Bu çukurcuğun içinde ise sağ atrium ile sol atriumu birbirine birleştiren ve “Oval delik” denilen bir delik bulunur. Aslında bu delik tamamen açık değildir. Çocuk doğduktan bir süre sonra bu delik kendiliğinden kapanır.
İNTER ATRİAL SEPTAL DEFEKT (İASD):
Çocuk anne rahmindeyken sağ atrium ile sol atrium arasındaki “înteratrial septum” denilen duvarda “Fossa ovalis” denilen bir çukurcuk bulunur
Bu zarın iki yaprağı doğum sonrasında birbirine yapışarak, deliği tamamen kapar. Bazı durumlarda bu yapışma tam olmaz. Fakat bu yapışmama durumu ya da iki yaprak arasındaki açıklık yakınmalara neden olacak kadar ciddi olmayabilir. Bazı. durumlarda oval delik tamamen açık kalır ve “İnter atrial septal defekt” denilen doğumsal kalp hastalığına neden olur.
Bilindiği gibi sol atriumdaki kan basıncı sağ atriuma oranla daha fazladır. Oval delik açık olduğu için, inter atrial septal defektte sol atrium
kanının bir bölümü oval delikten geçip sağ atriuma ulaşır. Bu durumda sağ atriumdaki kanın miktarı çoğalmış olduğundan, sağ ventriküle daha çok kan gönderir. Sağ ventrikül ise buna bağlı olarak daha fazla miktardaki kanı akciğerlere pompalamak zorunda kalır. Böylece sağ ventrikül, akciğerler, sol atrium, oval delik ve sağ atrium yolu üzerinde anormal bir kan dolaşımı belirir. Bu anormal dolaşımda, akciğerlerde zaten temizlenmiş olan bir miktar kan, oval delikten geçip, yeniden küçük kan dolaşımına katılır. Normalde ise küçük kan dolaşımını tamamlamış olan kanın hiç fire vermeden büyük dolaşıma geçmesi gerekmektedir. Hastalık ilk dönemlerde belirti vermez- Fakat zamanla pulmoner damarlarda basınç yükselir. Bu basınç sağ ventrikül yolu ile sağ atriuma kadar geriye yansır. Sağ atriumun basıncı, sol atriumun basıncını aştığı zaman ise artık kan sol atriumdan sağ atriuma değil, tam tersi ofarak, sağ atriumdan sol atriuma doğru kaçmaya başlar. Bilindiği gibi sağ atriumdaki kan, pis kandır. Bu kanın bir bölümünün akciğerlerde temizlenmeksi-zin oval delikten geçip sol atriuma oradan da sol ventrikül yolu ile büyük kan dolaşımına katılması atardamar kanının kirlenmesine neden olur. Bu ise “Siyanoz”a, yani hastanın morarmasına neden olur. Hastaların parmak uçları trampet çomaklarının uçlarına benzer. Bu duruma “Çomak parmak” denilmektedir.
İnter atrial septal defektli hastalarda nefes darlığı sıklıkla gelişen bir belirtidir. Diğer yandan bu hastaların akciğer infeksiyonlarına ve bakte-riyel endokardite yakalanma riskleri daha fazladır. İlerki yaşlarda kalpte ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği gelişebilir. Hastalığın kesin tedavisi oval deliğin cerrahi olarak kapatılmasıdır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.