->
Evrensel;
PSİKİYATRİK RAHATSIZLIKLAR İNTİHAR RİSKİNİ ARTIYOR
İntihar kişinin kendi yaşamına son vermesidir.
Doktor Alper Evrensel intiharlara ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bir çok ruhsal rahatsızlıklarda görülebilmekle birlikte toplum tarafından daha ziyade depresyonla ilişkili bir durum gibi algılanmaktadır.
Şaban Özdemir / NP GRUP
Meslek dağılımına göre intihar istatistiklerinde genelde doktorlar, özelde psikiyatri uzmanları intihar edenlerin en başında yer alıyor.
Kimler intihar ediyor, meslek dağılımına göre intiharlarda ön sırada kimler var, hangi yaş gruplarında ve cinsiyette daha sık intihar vakaları görülüyor, intiharı teşvikte neler etkili? İntihar üzerine merak edilen tüm soruları cevaplayan Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Psikiyatri Uzmanı Doktor Alper Evrensel, intiharı; kültürel, dini, sosyaekonomik yönleri olan çok karmaşık bir olay olarak tanımlıyor
Ölümle sonuçlanan intiharların %70?i depresif hastalar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Başta depresyon olmak üzere psikiyatrik rahatsızlıklar intihar riskini artırmaktadır.
Bu rahatsızlıklar arasında şizofreni, borderline kişilik bozukluğu, antisosyal kişliik bozukluğu,alkolizm ve madde bağımlılığı sayılabilir. Bu rahatsızlıkları olmayan bir kişi de aniden intihar edebilir.
AKREP İNTİHARI
Karşılaşılan büyük ölçekli bir stres karşısında çaresizliğe düşen insan da çözümü yaşamına son vermekte bulabilir buna akrep intiharı diyoruz.
İNTİHARDA HEKİMLER İLK SIRADA
Meslek dağılımı açısından intihar istatistiklerine bakıldığında hekimlerin birinci sırada geldiğigörülmektedir. Hekimler arasında da psikiyatri uzmanları ilk sırayı almaktadır. İkinci sırada anestezi uzmanları, üçüncü sırada ise kardiyologlar vardır.
YÖNTEMİN BİLİNMESİ İNTİHARI KOLAYLAŞTIRIYOR
Bu istatistik önemli bir bilgi sunmaktadır. Demekki bir kişinin yöntemler konusunda bilgili olması intiharı kolaylaştırıyor. O nedenle intihar konusundaki medya yayınlarının da çok dikkatle yapılması gerekir.
Halkı bilgilendirirken insanların eyleme geçmelerini de teşvik etmemek gerekir. Diğer bir konu da kişinin acısız ve kesin bir şekilde ölümüne yol açacak araçlara yakın olması da intihar eylemini kolaylaştırıyor hekim, asker ve polislik mesleğinde olduğu gibi.
İNTİHAR KADINLARA GÖRE ERKEKLER BEŞ KAT FAZLA
Ergenlik döneminde borderline kişilik yapısındaki bireylerde intihar teşebbüslerini sık görmekteyiz. Bedensel hastalıkları nedeniyle yaşamı çile hâlini almış yaşlı insanlarda da sıklık artıyor.
Depresyon hastaları ise daha çok orta yaş dönemlerinde intihar girişiminde bulunuyor. Tamamlanmamış, girişim aşamasında kalmış intiharlar bayanlarda daha sıktır. Tamamlanan intiharların oranı erkeklerde kadınlara göre beş kat fazladır. Erkekler bu konuda kadınlara göre daha kararlı görünüyor.
İNTİHAR BULAŞICI BİR HASTALIK GİBİ
İntihar bulaşıcı bir hastalık gibidir. Niyet aşamasında olan kişiler, kararlarını kesinleştirmeden uzun süre bu konu ile meşgul olurlar. Araştırma yaparlar. Çeşitli yollarla bilgi edinirler.
Medya bu konuyu gündemde tuttuğu zaman farkında olmadan cesaret veriyor olabilir. Zihinsel uğraşısı intihar olan kişileri bilmeden eyleme yönlendirebilir. Toplu yaşanılan ortamlarda intiharlar bir bulaşıcı hastalık gibi yayılır. Örneğin askeri birliklerde yaşanan bir intihar olayının sonrasında artçı intihar eylemleri gözlenebilir.
KRONİK HASTALIKLAR TETİKLİYOR MU?
Bedensel hastalıklar bazen kişiye çok acı verir. Kronik, iyileşme ümidi olmayan, çok ızdıraplıhastalıklarda kişi hayatından bezer ve “ölsem daha iyi”, ölsem de kurtulsam” düşünceleri aklına gelir. Eğer dini inanışları kişiyi engellemiyorsa ölüm bir çözüm gibi görünür. Batı toplumlarında ötenazi (kişinin sağlık sorunları nedeniyle yaşamının tıbbi müdahale ile sonlandırılmasına izin vermesi, bunu istemesi) konusun henüz tartışmalı bir durumdur. Ötenazinin etik ve hukuki pek çok yönü vardır.” Dedi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.