->
Sağlıklı olan her bireyde yediklerimizden elde edilen veya karaciğerde depolanmış olan glikozun kana salınması ile pankreas tarafından salgılanan insülün hormonun yardımıyla, hücre içine girmesi ile yakılarak enerjiye dönüşmesi sağlanır. Diyabet yani şeker hastalığında temelde buluna sorun, kan yolu vasıtasıyla taşınmakta olan glikozun, şeker hücresinin içine girememesi durumudur.
Kaç tip diyabet hastalığı var?
Ortaya çıkma nedenlerine göre sınıflandırılmış olan 3 tip diyabet hastalığının neler olduğunu ve hangi belirtilerle husule geldiğini öğrenmek için doğru adrestesiniz.
Kan şekerinin devamlı yüksek olması ile kendini gösteren diyabet hastalığı, başta karbonhidrat olmak üzere protein ve yağ metabolizması ile alakalı ciddi bir metabolizma rahatsızlığı olmaktadır. Günümüzde sıklıkla husule gelen diyabet hastalığının 3 çeşidi bulunmaktadır
Şeker hastalığını bir örnekle açıklayacak olursak, hücrelerin üzerinde farklı maddelerin hücre içine girmesine olanak sağlayan kilitli ve uygun anahtarla açılan kapılar mevcuttur. Bu kapının açılması için insülin hormonu anahtar görevi görmektedir. İşte bu sebeple insülin hormonun yetersizliğine veya insülinin etkilediği reseptörlerin hücre kapısındaki kilidin bozukluğuna bağlı olarak şeker hastalığı husule gelmektedir.
Diyabet tipleri
Günümüzde en sık rastlanan diyabet tipleri Tip1 ve Tip2′dir.
Tip1 Diyabet Belirtileri : Ani ve hızlı bir şekilde başlayan Tip1 diyabet tipinde, sık sık idrar çıkma isteği, aşırı acıkma ve susama, sebebi bilinmeyen kilo kayıpları, yorgunluk görülür.
Tip2 Diyabet Belirtileri: Tip2 diyabetin belirtileri genellikle muayene esnasında görülmemektedir. Zayıflık, yorgunluk, kırıklık, kuru ve kaşıntılı deri, deride iyileşmeye enfeksiyonlar, el ve ayaklarda karıncalanma ve his kayıpları, artan açlık, susama ve idrara çıkma isteği Tip2 diyabet belirtileri.
Gestasyonel Diyabet: Kadınların gebelik döneminde karşılaştıkları diyabet tipidir. Hamilelik döneminde ortaya çıkar, ekseri son trimester de görülür ve doğum sonrasında kaybolur. Aşırı kiloya sahip olan ve ileri yaşlarda gebe kalan kadınlarda sıklıkla ortaya çıkar. Gebelik döneminde Gestasyonel diyabet olan kadınları %50′sinde gebelik sonrası Tip2 diyabet gelişir. Bazı durumlarda insülin ile kontrol edilebilirken, bazı durumlarda da edilememektedir.
Diğer diyabet tipleri: Genetik faktörlerin etkisi ya da bir takım rahatsızlıklar sonucunda pankreasın insülin üretme yetersizliği sebebiyle diyabet görülebilir.
Bir önceki Mesane kanseri belirtileri nelerdir? başlıklı konumuzda mesane kanseri, mesane kanseri belirtileri ve mesane kanserinin belirtileri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: www tipdiyabet, kaç çeşit şeker hastalığı vardır, kac sesit diyabet hastalı vardır, kac tip diabet vardir?, şeker hastalığı kaç tiptir
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.