->
Bakan Şahin, projenin hükümet programına da alındığını belirterek, “Bu proje ile nasıl ki her ailenin bir hekimi varsa, her ailenin psikolojik bir danışma uzmanı da olacak. Bakan Şahin, Aile Sosyal Destek Uzmanı (ASDEK) projesinin hayata geçmesiyle ailelere, aile hekimi gibi bir de psikolojik danışma uzmanı olacağını kaydetti. Bu uzman, intihardan diğer bütün sorunlara kadar aileye her türlü desteği verecektir.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, yeni vizyon için geldiği Diyarbakır’da kadına şiddeti önlemeye yönelik hayata geçirmeye hazırlandıkları projeyi tanıttı. Çocuk yaştaki kızların evlendirilmesi, kadınlara şiddet, aile içi şiddet ve intiharlara kadar her konuda aile bireylerine destek sunulacak
Bu uzman zorlandığı zaman bizim kuracağımız merkezlerden her türlü desteği alacaktır. Böylelikle aileler içinde yaşanan ve kötü sonuçlar doğuracak durumları önleye çalışacağız.” diye konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın kurulmasından sonra Diyarbakır’a ilk resmi ziyarette bulunan Şahin, resmi törenle karşılandı. Valilikte Bakan Şahin, adına verilen brifingte yeniden yapılandırılan bakanlıklara ilişkin açıklamalarda bulundu. AK Parti’nin ustalık döneminde bakanlıkların icracı olmaya başladığını vurgulayan Şahin, şunları söyledi: “Bizim bakanlığımız da 5 genel müdürlük, 32 daire başkanlığıyla mali gücü yükseltilerek güçlü bir bakanlığa dönüştü. Bugün icraatlarımızla bunu söylüyoruz. Uygulamalarımızda da yeni modellere geçtik. Çocuklarımızı özellikle aile ortamında yetişmesini sağlamak için sevgi evleri gibi modeller hayata geçirdik.”
Bir gazetecinin, Batman’daki kadın intiharlarının intihar süsü verilerek cinayetler işlendiği şeklinde iddia olduğu iddiasına Şahin, bakanlık olarak kadın intiharlarını yakından izlediklerini vurguladı. Bölgedeki intiharların yakından incelendiği bilgisini veren Bakan şahin, “Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) intiharlarla ilgili önemli iyileştirmeler yaptık. Yaşanan sorunlara karşı da çok radikal kararlar almaya çalışıyoruz. Koruyucu ve önleyici tedbirlerde şu an yapmaya çalıştığımız en önemli model ASDEK. Çok iyi yetiştirilmiş sosyal destek uzmanı aileye her türlü desteği sağlayacaktır. Bu uzman intihardan diğer bütün sorunlara kadar aileye her türlü desteği verecektir. Böylelikle aileler içinde yaşanan ve kötü sonuçlar doğuracak durumları önleye çalışacağız. Bu çalışma ile çocuk yaştaki kızların evlendirilmesi, kadınlara şiddet, aile içi şiddet ve intiharlara kadar her konuda aile bireylerine destek sunulacaktır.” şeklinde anlattı.
“DİYARBAKIR’DAKİ GÖÇ YÖNETİLEBİLMELİ”
Diyarbakır’a yapılan göçlerle ilgili olarak da Şahin, yaşanan göçün yönetilebilmesi gerektiğini dile getirdi. Çalışmaların yürütüldüğünü hatırlatan Şahin, Diyarbakır’ın en fazla göç alan şehirlerden olduğunu vurgulayarak, “Göç eden vatandaşlar umuda geliyor. Umuda gelen göçü ekonomik olduğu kadar sosyal olarak da kalkındırmamız gerekiyor. Sosyal yardımlaşmanın bize bağlanmış olması kurumumuzu tek çatı altında birleşmemize yardımcı olacak.” ifadelerine yer verdi.
“YOKSULLUĞU YENİDEN TANIMLAYIP, PUANLIYACAĞIZ”
Sosyal yardımlaşmada yeni bir sisteme geçileceğinin haberini veren Şahin, gıda yoksulluğu ile beraber bütünleştirici sosyal yardımlaşma sistemine geçileceğini vurguladı. Zengin ile yoksul arasındaki farkı 18′den 13′e indirdiklerini kaydeden Şahin, şunları kaydetti: “Farkı tek haneye indirmeye çalışıyoruz. Pastayı büyüteceğiz ama toplumsal huzur ve barış içinde zengin ile fakir arasındaki farkı da sürekli kapatmak zorundayız. Bugün yaşanan dünya düzeninde birçok Avrupa birliği ülkelerindeki sıkıntılar, Ortadoğu’da bir takım sıkıntılar yaşandığı görüldüğünde bakıyorsunuz ki toplumsal huzur ve barış ekonomik olarak herkesin hakça paylaşımını daha iyi yapan ülkelerde çok daha iyi. Bizim için her bireyin, her manada birinci sınıf vatandaş olması önemlidir. Bölgeler arası gelişmişlik farkını kapatmak için bölgeye en iyi yatırımları yapacağız, diğer taraftan da yoksullukla olan mücadeleyi azaltacağız.”
Diyarbakır’la ilgili mali destekli projelere verilecek desteğin müjdesini kaydeden Şahin, 1,5 milyon liralık projelerin destekleneceğini duyurdu. Diyarbakır ve bölgede pozitif ayırımcılığı yapmaya devam edeceklerini anlatan Şahin, bölge adına yapılacak projeleri değerlendirdiklerini dile getirdi. Ziyaretin ardından Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, Şahin’e Diyarbakır’a ait hediyeler ve Osmanlı Tuğrasının bulunduğu bir şal hediye etti.
Valilik ziyaretinin ardından Şahin, 75. Yıl Çocuk ve Gençlik Merkezi’ni ziyaret etti. Çocuk merkezinde eğitim gören çocuklarla tek tek ilgilenen Şahin, çocuklarla birlikte şarkı söyledi. Resimle ilgilenen çocuklara da yardımcı olan Şahin, çocuklarla langırt oynadı, halay çeken çocuklara alkışlarla tempo tuttu.
Dağ Kapı Burcundaki Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında gerçekleştirilen Has Altın Projesi bölümünü ziyaret eden Şahin, el işlemeciliği, gümüşlerin işletilmesi ve yapım aşamaları hakkında bilgi aldı. Şahin, yapımı tamamlanan takıları yakından inceledi. Takıların bulunduğu kısımda Bakan Şahin’e, Hasir olarak bilinen gümüş bilezik ve fular hediye edildi. Daha sonra, Sümerpark’ta bulunan SODES projelerinden ‘İpek puşi projesi’ kapsamında puşi ve el işi örgülerini gezen Şahin, kadınların sorunlarını dinledi.
Cihan
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.