->
Serhat Partalcı; her yıl milyonlarca kişiyi etkileyen idrar yolu enfeksiyonunun,üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra vücutta en sık görülen hastalık olduğunu belirtiyor.
Op.
Sık sık idrara mı çıkıyorsunuz? İdrar yaparken yanma yaşıyor musunuz? İdrarınızda süt bulaşmış gibi bulanıklık, kötü koku ve kan geliyor mu?
Eğer cevabınız evet ise, idrar yolu enfeksiyonu taşıyor olabilirsiniz.
Op. Dr. Dr. Serhat Partalcı; idrar yolu enfeksiyonunun, mikropların (genellikle bakterilerin E.coli) dış idrar yolundan (üretra) girerek çoğalması nedeniyle ortaya çıktığını belirtiyor
İdrar yolu enfeksiyonlarının kadınlarda erkeklerden daha sık görüldüğünü, bunun kesin nedenlerinin bilinmediğini söylüyor. Kadınlarda dış idrar yolunun kısa oluşunun riski arttırdığını sözlerine ekliyor. Gebeliğin idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığını arttığını vurguluyor. Gebe kadınların yüzde 2-4ünde idrar yolu enfeksiyonunun ortaya çıktığını, gebelik sırasında hormonların ve idrar yollarının konumunda ve akımında ortaya çıkan değişikliklerin enfeksiyona yakalanma olasılığını artırdığını belirtiyor.
Belirtileri Nelerdir?
Op. Dr. Serhat Partalcı; en sık görülen belirtilerin acil idrar yapma, idrar yaparken ağrı ve yanma olduğunu söylüyor. İdrarın bulanık, süt bulaşmış gibi görünebileceğini, bulantı, kasık ağrısı ve ateş, idrarda kan varsa, rengin kırmızımsı olabileceğini söylüyor. İdrar yolu enfeksiyonu mesanede oluşuyorsa sistit, üretrada ise üretrir olarak adlandırıldığını, idrar tahlili, idrar kültürü ve idrar yollarını ve varsa taşı görüntülemek için endoskopi yöntemiyle, röntgen filmi ile teşhis koyulduğunu belirtiyor.
Tedavi yöntemi
İdrar yolu enfeksiyonlarını tedavide genellikle antibiyotikler kullanılır. Belirtiler genellikle antibiyotik tedavisine başladıktan birkaç gün sonra kaybolsa da antibiyotik tedavisine bir süre daha devam edilir. Ağrıyı gidermek amaçlı spazm çözücüler ve ağrı kesiciler kullanılabilir. Op. Dr. Serhat Partalcı kasık bölgesine sıcak uygulanmasının, bol bol su içilmesinin de etkili olacağını söylüyor. Kişinin son 60 gün içersinde vücudunuzda oluşan enfeksiyonu varsa mutlaka cinsel ilişkiye girmiş olduğu kişiye haber vermesi gerektiğini belirtiyor. Tedavi olarak antibiyotiği tamamını bitirmeden her tür cinsel temastan kaçınmanın önemine değiniyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.