->
Bu ölümlerin önemli bir bölümü ise 41-58 yaş grubunda görülüyor.
Türkiyede yaklaşık 2 milyon koroner kalp hastası bulunduğunu, bu hastaların yılda 130 bininin hayatını kaybettiğini ifade eden yetkililer, hayvansal kaynaklı ve aşırı yağlı gıdaların tüketimi, meyve ve sebze tüketimi ve fiziksel aktivitelerin yetersizliği, yüksek tansiyon, sigara ve alkol kullanımı, şişmanlık ve diyabetin kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini artıran faktörlerin başında geldiğine dikkati çektiler.
Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, Türkiyede koroner kalp hastalıklarından ölümler, yüzde 43 oranıyla ilk sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı, dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açan kalp damar hastalıklarının, ülkemizde de en önemli halk sağlığı sorunu olarak varlığını sürdürdüğüne dikkat çektiler.
Yetkililer, erken ölümlere yol açan ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen kronik hastalıklardan korunmanın, alınacak koruyucu önlemlerle mümkün olduğunun altını çizdiler
SİGARA VE BESLENMEYE DİKKAT
Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre, kalp-damar hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bir bölümü, sigaraya bağlı nedenlerden kaynaklanıyor.
Sigara dumanının içerdiği karbon monoksitin kan dolaşımına girerek pıhtılaşmaya yol açtığı ve atardamarların iç duvarlarına zarar vererek kalp krizlerine neden olduğu bildirildi.
Yetkililer, bu hastalıklardan korunmak için atılacak ilk adımın, sigara ve dumanından uzak durmak olduğuna işaret ettiler.
Kalp-damar hastalıklarından korunmada beslenme alışkanlıkları da önemli bir yer tutuyor. Buna göre, doymuş yağ oranının azaltılması, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağların oranının artırılması, besin yoluyla alınan kolesterole dikkat edilmesi, posa içeren yiyeceklerle meyve-sebze tüketiminin artırılması, şeker ve tuzun en az seviyede tüketilmesinin önemine de dikkat çekildi.
Ayrıca vücut ağırlığının kontrol altında tutulması, doğru beslenmeye özen gösterilmesi, stresten uzak durulması, insan sağlığı açısından zararlı ortamlarda bulunulmaması, spor yapılması ve haftada3-4 kez yarım saat yürüyüş yapılması da önerildi.
Kalp-damar hastalıklarının en önemli belirtisinin göğüste sıkışma ve baskı, kola, boyna veya çeneye doğru yayılan ağrı olduğuna dikkat çekilerek, bacaklarında, özellikle de ayak bileklerinde şişme olan, az hareketle nefes darlığı çeken, çabuk yorulan, terleme ve çarpıntı şikayetleri olan kişilerin sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği belirtildi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.