->
Her biri birbirinden farklı olan aritmi çeşitleri elektrik uyarısının kalp hızına, kalp dokusuna ve çıkma şekline göre değişkenlik göstermektedir.
Sağlıklı bir insanın kalp hızı dakikada 60-100 atım arasında olmakta ve bu değerlerin dışında kalan değerler anormal olarak kabul edilmektedir.
En önemli uzuvlarımızdan birisi olan kalpte oldukça çeşitli sorunlar görülmekte, ancak en çok ta ritim bozuklukları husule gelmektedir. Koroner arter hastalığı, kalbin kapaklarında meydana gelen bozukluklar, kalp yetmezliği, bir takım ilaçların kullanımı, madde bağımlılığı, kafeinli veya enerji veren içeceklerin sık sık tüketilmesi ve stres gibi etkenler ritim bozukluğu yani aritminin sebepleri arasındadır.
Kalp aritmi çeşitlerinin özelliklerini, ne derece önemli olduğunu kısa kısa sizlere bahsedeceğiz. Kalpte ortaya çıkan ritim bozukluklarının genel bir tanımlaması olan aritminin, bazıları son derece önemli bazıları da önemsiz olan birçok çeşidi bulunmaktadır
Kalpte aritmi çeşitleri
Sinüs taşikardisi: 100 atımlık kalp hızından daha yüksek olana denir. Sinüs taşikardisi kalbin üst sağ odasında yer alan sinüs düğümünden meydana gelen bir sorundur.
Sinüs bradikardisi: Bireylerin yaşına göre belirlenmiş olan kalp hızının altında kalan kalp hızına denir. Bu sorunda sinüs düğümünden husule gelir.
Atrial fibrilasyon: Kulakçılar olarak tabir edilen kalbin üst odaları düzenli olarak kasılma göstermez ve titreşim sağlamaz ise alt odalarda çalışamaz ve böyle bireylerin kalp hızı artış gösterir. Nabzında artmasıyla birlikte kan pompalaması azalmaktadır.
Ventriküler taşikardi: Karıncıklar olarak bilinen alt odalardan kaynaklı, düzenli ancak hızlı kalp atışı sorunudur. Bu sorun hayati tehlike taşımakta ve uzun süre devam edebilmektedir.
Ventriküler fibrilasyon: En mühim ve en çok hayati tehlike taşıyan kalpte aritmi çeşitlerindendir. Kalp ritmi hızlı ve ventriküler taşikardinin aksine düzensizdir.
Wolf-parkinson-white sendromu: Kalbin üst ve alt odalardaki iletim yolunda bulunan fazla kastan dolayı kaynaklanır ve bu sorun ancak EKG ile anlaşılır.
Kalp bloğu: Kalbin üst odalarından gelen uyarıyı alt odalarına iletilemediği için aralarındaki uyumun kaybolmasından dolayı husule gelir.
Supraventriküler taşikardi: Kalbin üst odalarından kaynaklanan kalbin çok hızlı atmasıdır. Supraventriküler taşikardi sorununun süresi bazen kısa bazen uzun olmaktadır.
Bir önceki Kalp yaşını küçültmek için neler yapılmalı? başlıklı konumuzda kalp sağlığı için ve kalp sağlığı için öneriler hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: kalp ritim çeşitleri, sinus tasikardi de beslenme, aritmi nasil hesapl, aritmi onemli, Aritminin çesitleri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.