->
Deriyi, bağırsakları ve akciğerleri etkileyen bir hastalık olan kancalı kurt, nemli ve subtropikal bölgelerde yaygın olan parazit olarak tanımlanan küçük canlıların sebep olduğu parazit hastalığıdır. Yetişkinlere nazaran çocukların dirençlerinin düşük olması neticesiyle birçok çocuğun ölümüne sebep olmaktadır.
Kancalı kurtlar açık pembe veya pembemsi beyaz bir renkte olup, deri yoluyla vücuda girmekte ve girdiği bölgede derinin üzerinde kızarıklık meydana getirmektedir. Aynı zamanda bu hastalık yeni gelişmekte olan ülkelerde sık sık rastlanana bir sorundur ve ekseri çocukları hedef alır. Deriye giren kancalı kurt oradan damarlara geçer ve akciğere ulaşma riski bulunur. Akciğerlere ulaşması durumunda ise küçük hava yollarına giderek hastaların öksürmesine sebep olur
Kancalı kurt öksürükle birlikte yukarı doğru çıkıp yutularak sindirim sistemine girer ve oradan da bağırsaklara yönelir.
Kancalı kurt belirtilerinden ilk olarak deride kızarıklık hissedilir ve hemen ardından da kaşıntı ve şişlikler görülür. Öksürükte kancalı kurt hastalığın belirtileri arasındadır, ancak her öksürük kancalı kurttan dolayı değildir. Akciğerlere ulaşması durumunda ortaya çıkan öksürüğe hırıltılı solunum ve hafif bir ateş eşlik eder. Bu rahatsızlık ilerlediği sırada hastalarda anemi sorunları ortaya çıkar. Çünkü bu parazit kan emicidir.
Sindirim sistemine ulaşan parazit şiddetli ağrıya ve bağırsakların hareketlenmesine sebep olur. Aynı zamanda kancalı kurt belirtileri arasında hissedilen diğer şikayetler ise iştah kaybı, ishal, solukluk, halsizlik, dışkıda yumurta ve kan görülmesi, ağızdan kanlı salya gelmesidir.
Bir önceki yazımız olan Boğazda beta mikrobu nedenleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kancalı kurt belirtileri, yetiskin bağırsakta kurt olduğu nasıl anlaşılır, kancalı bağırsak kurdu, deride kurt nasil olusur, derinin içinde kurt nasıl oluşur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.