KANSERİN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR

KANSERİN SIRRI ÇÖZÜLÜYOR

Bir kanser hastasının DNA’sının şifresi çözülerek, hastalığın genetik kökenlerinin izini sürüldü.

Washington Üniversitesi bilim adamları, kemik iliğindeki kan yapıcı  hücrelerin kanseri olan akut myeloid lösemi (AML) hastası bir kadından iki örnek  alarak DNA’daki farklılıkları incelediler.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmada bilim adamları, kadının AML  hastalığına yakalanmasına yol açtığı düşünülen 10 gen mutasyonu tanımladılar.
Örneklerden biri sağlıklı deri hücrelerinden diğeri ise kanserli  hücrelerin olduğu kemik iliği dokusundan alındı.
Araştırmacılar, alınan tümör örneğindeki neredeyse her hücrede bu ana  mutasyonların dokuzuna rastladılar. Bu  mutasyonlardan sadece ikisinin hastalıkla bağlantısı daha önce biliniyordu

Bu mutasyonlardan üçünün normalde tümör gelişimini bastıran genlerde,  dördünün kanserin yayılmasıyla bağlantılı genlerde bulunduğu, bir diğerinin de  ilacın hücrelere iletilmesini etkilediği ve böylece muhtemelen kanser tedavisine  direnci tetiklediği belirtildi.
KANSER ARAŞTIRMASINDA DÖNÜM NOKTASI
Diğer çoğu kanserde olduğu gibi AML de yaşamı süresince insanların  DNA’sında biriken mutasyonlardan ortaya çıkıyor. Ancak, bu değişikliklerin  mahiyeti ve kontrolsüz hücre çoğalmasına yol açan biyolojik süreci nasıl  etkilediği tam olarak bilinmiyor.
Washington Üniversitesi bilim adamları, kansere yol açan mutasyonları  tespit etmek için, gen sıralama tekniğini kullandılar. Bu tekniğin diğer kanser  türlerine de uygulanabileceği ve böylece yeni ilaçların geliştirilebileceği  belirtildi.
ABD İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü’nün eski başkanı Dr. Francis  Collins, bunun “kanser araştırmasında bir dönüm noktası” olduğunu söyledi.
Collins, bu araştırmanın kanserin mahiyetini tam olarak anlama dönemini  başlattığını, teşhis, önleme ve tedavide yeni yaklaşımların geliştirilmesinde  ümit vadettiğini kaydetti.
İngiltere’deki Kanser Araştırma kurumundan Kat Arney de “Bu sadece  löseminin değil diğer kanser türlerinin de anlaşılmasında çok önemli bir  araştırma. Teknolojideki gelişmeler sayesinde artık kanser hücrelerindeki genetik  gizemleri çözmek mümkün” dedi.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.