->
Yapılan araştırmalar karanfilin faydalarının saymakla bitmeyeceğini ortaya koydu.
İlk olarak Moluk adalarında bulunmuştur.
Karanfil ile ilgili birden fazla anlam vardır. Karanfil baharatı Syzygium aromaticum ağacından elde edilirken, karanfil çiçekleri Dianthus petraeus bitkisinden elde edilirler. Öyle ki genellikle ağız kokularını yok etmekle ünlü olan karanfil, bağırsak gazlarını azaltıyor, balgam söktürücü, öksürük kesici ve diş ağrılarını azaltıcı özellikleri ile dikkat çekiyor
Karanfil ağacı dört mevsim yeşil kalır ve 10-20 m uzunluğa erişebilir. Karanfil çiçeklerine karanfil baharatı (Syzygium aromaticum) ile benzer kokuya sahip olduğu için bu ad verilmiştir.
Anavatanı Endonezya olup, tüm dünya mutfaklarında baharat olarak kullanılır. Adı Fransızca clou (tırnak)’dan gelir; çünkü tomurcuklar belli belirsiz küçük düzensiz tırnak biçimini andırılar. Karanfiller, öncelikle Zengibar, Endonezya ve Madagaskar’da hasat edilir. Aynı zamanda Hindistan ve Sri Lanka’da yetiştirilir.
Çiçek tohumları başlangıçta soluk renklidir ve dereceli olarak yeşile dönüşürler. Karanfiller boy uzunluğu 1,5-2 cm iken hasat edilirler. Karanfil ağacının çiçek tomurcuklarından elde edilen baharat, odunumsu, siyah renkli ve güzel kokuludur.
Karanfil acımsı ve ekşi bir tada sahiptir. Hindistan’da yemeklerde çokça kullanılır. Avrupa’da daha çok turşu ve reçellere çeşni katmak amacıyla, bazen de tatlılarda kullanılır.
Karanfilin özellikleri
– Karanfil ağacı kışın yapraklarını dökmeyen, 1020 m yüksekliğinde bir ağaçtır.
– Anavatanı Hindistan’da Molluk takımadaları olup, bugün bütün tropik mıntıkalarda Güney Asya adaları ile Doğu Afrika’da Zengibar ve Madagaskar’da yetiştirilmektedir.
– Karanfil ağacı 56 yaşma gelmeden mahsul alınamaz. İyi bir mahsul için ideal yaş 10 civarıdır.
– Gelişmiş ağaçların henüz açılmamış çiçekleri yani goncalar Haziran ve Aralık aylarında toplanarak güneşte kurutulur.
Karanfilin faydaları
– Karanfil taneleri çok yaygın olarak kullanıldığı üzere ağız kokularını giderir.
– Bilhassa soğan ve sarımsaklı yiyeceklerden sonra, sigara içtikten sonra bunların kokularını bastırmak maksadıyla akla ilk gelen en pratik çözümlerden biri karanfil çiğnemektir.
– Karanfil esansı içerdiği yüksek miktarda eugenol ile diş hekimliğinde ağrı kesici ve mikrop öldürücü olarak kullanılır.
– Karanfil çiçekleri balgam söktürücü ve öksürük kesici etkilere haizdir.
– Karanfil tanelerinin suyla kaynatılın içilmesi veya karanfil şansı acı ve yakıcı lezzeti ile iştah açar, hazmı kolaylaştırır.
– Bağırsak gazlarını azaltır.
– Karanfil ayrıca Keskin kokusu ve baharlı tadı ile uyarıcı bir maddedir.
– Hafif kabız yapıcı hususiyete de sahiptir.
Bir önceki Bilgisayara bakma sendromu yayılıyor başlıklı konumuzda alın masajı, aydınlatma ve baş ağrıları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: karanfilin özellikleri, karanfil ağacı özellikleri, paharat çeşitleri, besinlerin özellik ve faydaları, karamfilerin özellikleri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.