->
Uyku ve yemek yeme ile ilgili sorunlar başlayabilir ya da aşırı sinirli olabilir. Kardeş kıskançlığı duygusuyla savaşmak yerine çocuğunuza bu duygusunu nasıl kabul edebileceğiniz ve nasıl baş edebileceğini öğretebilirsiniz.
GÜNEŞ – Kardeş kıskançlığı doğal bir duygu olduğu gibi, şiddeti ve dışa vurumu her çocuğa göre farklılıklar gösterebiliyor.
İçe kapanabilir. Konu ile ilgili Amerikan Hastanesi Pediatri Bölümü Pedagog Güzide Soyak bilgi verdi:
DAVRANIŞ ŞEKLİ
Anneden uzaklaşma ya da daha önceden istemediği şeyleri talep etme gelişebilir
Alt ıslatma, parmak emme, bebeksi konuşma, ağlama görülebilir. Kendi başlarına yemek yemek istemeyebilirler. Anne-baba ile birlikte uyumak için hayali korku hikayeleri uydurabilirler.
Anneyi kontrol etmek ve sevgisini sık sık sorgulama eğilimi gelişebilir.
Okula gitmek ile ilgili sorun çıkartabilir.
Bütün bu faktörler anne babanın tutumu ile azalabilir ya da çoğalabilir.
YAPILMASI GEREKEN
Anne ve babalar ne kadar eşit davranırlarsa çatışmanın o kadar az olacağını sanırlar. 5 yaş ile 10 yaşın ihtiyaçları ve bunların çözümünde kullanılan yöntemler aynı olamaz. Çocukların yaş dönemlerine uygun iletişim kurmak ve taleplerini bununla orantılı olarak değerlendirmek gerekir.
Tartışmaların olması olağandır. Bu tartışmaları çözümlerken kişisel sınırlarını da öğrenirler. Ebeveynler buna ne kadar müdahale ederse, baş etme becerilerinin de gelişmesini engellemiş olurlar. Fiziksel zarar vermedikleri ve birbilerinin haklarını taciz etmedikleri sürece anne-baba müdahale etmemeli, haklı ve haksız ayırımı yapmamalı.
Kıskançlığı yoğun yaşayan çocuk ile ilgili, günlük işlerde onun da seçebileceği bir yakından yardım istenmeli. Diğer kardeşin olmadığı baş başa geçirilen saatler de planlanmalı.
Unutulmamalı ki, kardeş bile olsalar her çocuğun kişiliği farklıdır. Farklılıklarına saygı gösterilmeli, kızmak yerine duygu ve düşüncelerini dinleyin.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.