->
Kaburgaların alt kenarından başlayıp kasıklara kadar olan vücut bölümünün ağrılı durumlarına karın ağrısı deniyor. Kalp krizi ya da akciğerlerin iltihaplı hastalıklarında da bu soruna rastlanabiliyor.
Basit bir üşütmeden gıda zehirlenmesine ve ameliyat gerektiren ciddi hastalıklara kadar çok sayıda karın ağrısı nedeni bulunuyor. Bu ağrı türü, karın boşluğundaki organların hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi karın boşluğu dışındaki organların hastalığı durumlarında da görülebiliyor. Karın ağrısına neden olan hastalıkların sayısının çok fazla olduğu belirtiliyor
Karın ağrısı yapan hastalıklar; Akut (ani başlangıçlı) ve kronik (uzun süren, tekrarlayan) karın ağrısına sebep olan hastalıklar olarak iki gruba ayrılıyor.
Akut karın ağrısına sebep olan hastalığa apandisit ve böbrek taşı düşürme, kronik karın ağrısına neden olan hastalıklara ise safra kesesi taşları ve on iki parmak bağırsağı ülseri gibi örnekler verilebiliyor.
Şiddetli ağrısı olanda böbrek taşı olabilir
Her karın ağrısının altından ciddi bir hastalık çıkmasa da ağrı nedenlerini araştırırken pek çok değişkeni birlikte değerlendirmek gerekiyor. Kişinin yaşı, cinsiyeti, ağrının yeri, süresi, beraberindeki şikâyetler, var olan başka hastalıklar ve tetkik sonuçları büyük önem taşıyor.
Tek başına ağrı teşhis için yeterli olmuyor. Hafif ama sürekli bir ağrının altından mide kanseri gibi ciddi bir hastalık çıkabileceği gibi şiddetli ve kıvrandırıcı bir ağrı küçük bir böbrek taşı yüzünden meydana gelebiliyor.
Ağrının nedeni bilinmeden kullanılan ağrı kesici ilaçlar bazen teşhiste kullanılan ipuçlarını ortadan kaldırdığı için teşhisi zorlaştırıyor. Bu nedenle karın ağrısının nedenini tam olarak belirlemeden ağrı kesici kullanılmaması gerekiyor. Bu konuda en sık karşılaşılan olumsuz örnekler arasında apandisit bulunuyor. Apandisit ilk başladığında ağrı belirsiz olduğu için hasta ağrı kesici alıyor. Hastanın ağrısı kesilse bile apandisit iltihabı ilerlemeye devam ediyor. Bunun sonucunda bu hastalar doktorun karşısına çoğu kez gecikmiş olarak, bazen de patlamış apandisitle çıkıyorlar.
Erkekler ve kadınlarda sık görülen ağrılar
Erişkinlerde en sık görülen karın ağrısı nedenlerinin başında, kadınlarda jinekolojik kaynaklı ağrılar, erkeklerde ise mide ve bağırsak hastalıklarına bağlı ağrılar geliyor. Kadınlarda ikinci sırada safra kesesi taşlarına bağlı ağrılarla karşılaşılırken çocuklarda en fazla bazı bakteri ve parazitlerin neden olduğu mide – bağırsak hastalıkları kökenli karın ağrısı görülüyor.
İhmal edilen ve uzun süren karın ağrılarında en tehlikeli durumun karın içi organlarının kanseri olduğu belirtiliyor. Akut ağrılı durumlarda ise en tehlikeli durum aort anevrizmasının yırtılması olarak görülüyor. Her iki durumda da sonucun ölümcül olabileceği belirtiliyor.
Bu karın ağrısından korkmayın
– Ağrıya ateş, kusma, genel durum bozukluğu, gaz çıkaramama eşlik etmiyorsa
– Gelip geçici gaz sıkışması şeklindeki ağrılar çok sık tekrarlanmıyorsa
– Ağrı hafif ve kısa süreli olup yandaş şikâyet barındırmıyorsa korkulmasına gerek yoktur.
Bu tür karın ağrısını dikkate alın
Ağrının yanında ateş, bulantı, kusma, ishal, kanama, kabızlık gibi yandaş şikâyetler varsa, ani başlayıp giderek şiddetlenen geçmeyen ağrı durumunda
Ağrı hafif bile olsa çok uzun sürmesi halinde (günler, haftalar gibi) doktora danışılmalıdır.
Bir önceki Kanser virüsü evlilik dışı ilişkiyle yayılıyor başlıklı konumuzda cinsel yolla bulaşan hastalıklar, rahim ağzı kanseri ve smear testi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: ateş ve karın ağrısı neyin habercisi, geçmeyen karın ağrısı, gecmeyen karin agrisinin nedenleri, bir haftadan daha uzun süren mide ağrısının sebepleri, bobrek hastaliklari bel vekarin agrisi yaparmi
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.