Katkı maddeleri hastalık nedeni 1

Katkı maddeleri hastalık nedeni 1

Yiyeceklere, içeceklere renk, koku, tat vermek ve onların uzun süre bozulmalarını önlemek için kullanılan binlerce katkı maddesi var. İlaçlarda ve kozmetik ürünlerde de yaygın olarak kullanılan bu maddeler, duyarlı kişilerde, başta alerjiler olmak üzere, astım, migren tipi baş ağrıları, karaciğer büyümesi, kanser, depresyon ve çeşitli ruhsal bozukluklar gibi pek çok hastalığa, hatta ölümlere neden olabiliyor. Aspartam, yüzde 40 aspartik asit, yüzde 50 fenilalanin ve yüzde 10 metanol karışımından oluşur.
Çocuklardaki hiperaktivite ve dikkat eksikliği gibi psikolojik bozukluklarda bile katkı maddelerinin rolü olabileceği ileri sürülüyor.
En çok kullanılan katkı maddeleri ve bunların neden oldukları hastalıkların başlıcaları şunlardır:
Aspartam
Şeker yerine tatlandırıcı olarak kullanılan bir maddedir
Aspartam yan etkileri bakımından en çok suçlanan katkı maddesidir. Bunlar; kaşıntı, döküntü, baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, uyuşukluk, kas spazmları, yorgunluk, depresyon, solunum güçlüğü, çarpıntı ve çeşitli alerjik reaksiyonlardır.

Benzoik asit
Özellikle işlenmiş yiyeceklerde bulunan bir katkı maddesidir. Çikolata, meyve suları, şekerleme, dondurma, krema ve çiklette bulunur. Astım, deri döküntüleri gibi çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Aspirin alerjisi olan kişilerin daha dikkatli olmaları gerekir.
BHA&BHT
Sıvı ve katı yağların ve içinde yağ bulunan yiyeceklerin kokuşmalarını önlemek için kullanılan antioksidan maddelerdir. Karaciğer büyümesi, deri döküntüleri yapabildikleri gibi, kanser riskini artırabilecekleri de ileri sürülmüştür.
Karmen kırmızısı (E 122)
Birçok yiyecek, içecek, ilaç ve kozmetiğe pembe, kırmızı, mor renk vermek için kullanılan bir maddedir. Sentetik bir boya olmayıp bir böcekten elde edildiği için doğal bir katkı maddesi olarak kabul edilir. Karmen kırmızısı, derideki basit döküntü ve kaşıntılardan, ölüme kadar gidebilen anaflaktik şoka neden olduğu bilinen bir maddedir.
Bir önceki Vücudunuzu susuz bırakmayın başlıklı konumuzda meyve suyu, su içmek ve su ihtiyacı hakkında bilgiler sunulmuştu.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.