->
İşte günümüzde en çok kullanılan katkı maddeleri ve neden oldukları hastalıklar:
Glutamat
Uzakdoğu mutfağında çok kullanılan bir çeşit baharattır.
Dozu büyüklere göre ayarlanan cips, meyve suyu ve hazır kek katkı maddeleri çocuklar için hastalıklara neden oluyor. Çocuğunuz cips, meyve suyu gibi yiyecekleri tükettikten sonra aşırı hareketlilik, vücutta döküntü, kızarıklık ya da nefes alma sorunu yaşıyorsa bilin ki, katkı maddelerinden etkileniyor. Glutamat, doğal olarak az miktarda et, balık, domates ve bazı sebzelerde bulunabilir. Glutamata bağlı reaksiyonlar, Çin Lokantası Sendromu ismiyle bilinir
Glutamat aç karnına çok miktarda ya da sıvı şeklinde alındığında baş ağrısı, boynun arka tarafında, ön kolda ve göğüste yanma hissi, kol ve bacaklarda, yüzde veya başta sızlama ve karıncalanma, göğüs ağrısı veya sıkışma hissi, çarpıntı, bulantı, ishal, terleme gibi şikayetlere neden olur. Sinir sisteminin aşırı uyarımına bağlı olarak alerjik reaksiyonlar görülebilir ve Alzheimer ile Parkinson gibi nörolojik hastalıkların ortaya çıkmasını kolaylaştırır.
Nitrat ve nitritler
Nitrat ve nitritler, botulizmi (gıda zehirlenmesi) önler. Kırmızı et, kümes hayvanları ve balık ile sosis, salam, pastırma gibi işlenmiş etlerin renk ve tadını artırıcı özellikleri de vardır. Bunlar, baş ağrısı ve deri döküntülerine yol açar.
Parabenler
Parabenler, yiyecek, ilaç ve kozmetiklerde küflenmeyi önlemek için çok yaygın olarak kullanılan koruyucu katkı maddeleridir. Mayonez, salça, keççap, salata sosları, hardal, jöle, reçel, alkolsüz içecekler, şekerlemele başlıca kullanıldıkları yiyeceklerdir. Ayrıca, çeşitli dermatolojik kremlerde, göz, kulak, burun damlalarında, fitillerde, bandajlarda da bulunurlar. Parabenler, deride kızarma, kaşıntı şişme gibi reaksiyonlara ve duyarlı kişilerde anaflaktik şoka neden olabilirler.
Sülfitler
Besinlerin bozulmasını önlemek ve daha uzun süre taze kalmalarını sağlamak için kullanılan koruyucu katkı maddeleridir. Toplumun yüzde 1′inde sülfit alerjisi vardır. Astım krizleri, kusma, ishal, karın ağrıları gibi alerjik reaksiyonalara neden olurlar. Şarap içilmesine bağlı baş ağrılarının nedeni de sülfitlerdir.
Tartrazin (E 102)
Yiyecek ve içeceklere sarı renk vermek için yararlanılan bir katkı maddesidir. Alkolsüz içecekler, dondurma, şekerlemeler, pudding, spagetti, başlıca bulunduğu besinlerdir. Deri döküntüleri ve astım krizlerine yol açabilir. Aspirin alerjisi olanlarda krizler ağır ve tedaviye dirençlidir.
Bir önceki Katkı maddeleri hastalık nedeni 1 başlıklı konumuzda alerjiler, aspartam ve astım hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: nitrat eksikliğinde görülen hastalıklar
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.