->
Ancak fazla anaplazik tümörlerin asıl kaynağını belirlemek, her zaman ğerçekleştirile-memektedir. Diğeri ise bağdokusundan kaynaklanan tümörlerdir. Bunlardan biri epitel dokularından kaynaklanan tümörlerdir. Tümörleri kaynaklandıkları dokuya göre başlıca iki grupta inceleyebiliriz.
KAYNAKLANDIKLARI DOKULARA GÖRE TÜMÖRLERİN SINIFLANDIRILMASI: Tümörler genellikle kaynaklandıkları dokunun belirlenmesini sağlayacak biçimde adlandırılır ve sınıflanırlar
Kanser terimi, tıp dünyasında yalnız epitel dokularından kaynaklanan habis tümörler için kullanılır. Ancak halk arasında bütün habis tümörlere yanhş olarak kanser denilmektedir. Bağdokusu kaynaklı habis tümörlere ise genellikle “Sarkom” denir.
Burada “Hamartom”, ve “Teratom” terimlerini de kısaca açıklayacağız. Teratom, vücuttaki bütün hücre ve doku tiplerinin en ilkel basamaktaki ana hücrelerinden oluşmuş ve vücudun herhangi bir bölgesinde bulunabilen doğumsal olarak varolan tümörlerdir. Bu tümörler içindeki ilkel-ana hücrelerden bir ya da birkaç çeşidi farklılaşma basamaklarında yükselip, asü doku ve hücrelere dönüşebilirler. Örneğin bir teratom ortamından, tümör özellikleri de gösteren bir testis dokusu gelişebilir. Doğumsal olarak rarolan teratomlar, genellikle orta yaşlarda belirti vermeye başlarlar. Genellikle habis olan teratomların bazıları selimdir. Teratomû oluşturan hücreler farklılaşma basamaklarında ne kadar ilerlemişlerse, tümörün de habislik riski o oranda azalmıştır. Hamartomlar da doğumsal olarak gelişen, tümör görünümünde yapılardır. Hamartomlar tek bir dokudan kaynaklanırlar. Kaynaklandıkları dokunun aynı hücrelerini taşırlar. Fakat bu hücreler dokunun asıl yapısını oluşturacak biçimde düzenlenmemişlerdir. Örneğin bir damar hamar-tomunu düşünelim: Hamartomu oluşturan hücreler damar yapısına giren hücrelerdir. Fakat bu hücreler bir damar değil de, karışık bir ağ gibi görünüm oluşturacak biçimde bir araya gelmişlerdir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.