->
Selim (iyi huylu) kemik tümörleri, genellikle çocuklarda ve ergenlerde görülen ostekondromları da kapsar. Başka bir selim (iyi huylu) kemik tümörü olan osteomlar, genellikle kafatasında oluşan sert kemik yumrularıdır.
Kemik tümörlerinin çoğu habis (kötü huylu – kanseröz – kanserleşmiş) tümörlerdir ve vücudun başka bir yerindeki prostat, akciğer ya da meme kanseri gibi bir kanserden kemiklere sıçramıştır. Ostekondromlar, kemik ve kıkırdaktan oluşur ve genellikle diz kapağı ya da omuz gibi eklemlerin yakınlarında bulunurlar.
Kemikte oluşan (başlayan) tümörler nadirdir ve çoğu selim (iyi huylu – kanseröz olmayan – kanserleşmemiş) tümörlerdir
Nadir olarak görülen, kemikte oluşan (başlayan) kanseröz tümörlere primer habis (kötü huylu) kemik tümörleri denir. Bunların en yaygınları osteosarkomlardır. Kemik iliğinde başlayan ve multipl miyelom adı verilen bir kan kanseri de kemikleri etkiler.
Kemik tümörlerinin semptomları
Çoğu selim (iyi huylu) kemik tümörü, bir kemiğin yüzeyinde sert, genellikle ağrısız bir yumru olarak kendini gösterir. Kemiğe sıçrayan sıra dışı habis (kötü huylu) tümörler, bazen bir kişide patolojik bir kırık oluştuğunda fark edilmelerine rağmen, genellikle ağrıya neden olurlar.
Kemik tümörlerinin tedavi seçenekleri
Bir kemiğinizde ağrı var gibi hissederseniz doktorunuzu görünüz. Doktor, kan testleri, röntgen ve muhtemelen kemik taraması, manyetik rezonanz görüntüleme ya da bilgi sayarlı tomografi taraması gibi diğer görüntüleme testlerini de kapsayan tam bir muayene gerçekleştirecektir.
Selim (iyi huylu) tümörler genellikle tedavi gerektirmezler fakat ağrıya neden oluyorlarsa ya da kemiğin kırılmasına neden olabileceklerse alınabilirler. Eğer kanserden şüphelenilirse, doktorunuz laboratuar incelemesi için bir örnek almak üzere kemiğe sağlam (dayanıklı) bir iğnenin sokulmasını kapsayan bir biyopsi yapabilir.
Primer ya da sekonder habis (kötü huylu) kemik tümörlerinin tedavisi radyasyon terapisini kemoterapiyi) ya da bazen tümörün cerrahi bir yolla alınmasını içerir.
Tümör, cerrahi olmayan tedavilere yanıt vermezse, kemiğin hastalıklı bölümü alınabilir ve bu alan kemik greftiyle eski haline getirilebilir (vücudun başka bir bölgesinden alınan sağlıklı bir kemik parçasının hastalıklı kemiğin olduğu yere yerleştirilmesi).
Kemikte oluşan (başlayan) habis (kötü huylu) bir tümör tedaviye yanıt vermediğinde, kanserin başka bir yere sıçramasını önlemek için hastalıklı uzvun bir parçasını kesip almak gerekebilir.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: çocuklarda kemik tümörü nedir, kafatasında görülen tümörler
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.