->
Sonuç olarak, ilaçların kanser hücrelerinden ziyade sinir hücrelerine karşı daha fazla toksik etkisi olduğu bulunmuştur.
Cancerde yayımlanan, Japonyalı bilimadamlarının yürüttüğü bir diğer araştırmada, kemoterapi gören meme kanseri hastalarının beyinlerinde, hafızanın ve konsantrasyonun yer aldığı bölgelerde küçülme olduğu belirlenmiştir.
. Oligodendrositler sinirsel fonksiyonlar için gerekli miyelin kılıfın üretilmesini sağlıyor. Amerikada yapılan yeni bir araştırmaya göre, pek çok kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi ilaçları beyin hücrelerine zarar veriyor.
Bu buluşlar kanser hastalarında görülen, kemoterapinin kognitif (kavramaya idrak etmeye ilişkin) fonksiyonlarda azalma gibi nörolojik (sinirsel) yan etkilerinin isimlendirildiği kemo beyin rahatsızlığına ışık tutuyor.
Rochester Üniversitesindeki çalışma ekibinin yürüttüğü araştırmada, bazı kemoterapi ilaçlarının farelerin beyinlerine zarar verdikleri belirlendi. İlaçlar aynı zamanda nöral kök hücrelerine de zarar veriyor.
29 Kasımda Journal of Biologyde yayımlanan çalışmada, Roschester Üniversitesinde çalışmayı yürüten ekip, kemoterapi ilaçlarıyla yapılan tedaviye son verilmesinin ardından, farelerin sinir sistemindeki hücre ölümlerin altı hafta boyunca devam ettiğini tespit ettiler.
Yapılan laboratuvar testlerinde ise, araştırmacılar kemoterapi ilaçlarının insandaki nöral hücreler ve değişik türdeki kanser hücreleri üzerindeki etkilerini araştırdılar. İlacın nöral kök hücrelerini ve oligodendrosit adı verilen ve beynin önemli destek hücrelerinden olan sinir hücrelerini öldürdüğü görüldü
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.