->
Tıpkı kadınlar göğüs kanseri muayenesini evde kendi kendilerine yapabildikleri gibi, erkeklerde kendi kendilerin testis muayenesi yapabilirler. Peki testis muayenesi nasıl yapılır?
Erkeklerde testis muayenesi nasıl olur?
Kendi kendinize testis muayenesi yapmanın önemi oldukça büyüktür, çünkü bu sayede testis kanserinin varlığı erken dönemlerde fark edilebilir ve hastalık daha kısa sürede tedavi edilerek, tedaviden de başarılı sonuç alınmasını sağlar. Testis kanserine karşı önlem almak, bu hastalığın erken dönemlerde fark edilmesini sağlamak için uzmanlar, düzenli olarak testis kanseri muayenesi yapılması gerektiğini önermekteler.
Erkeklerin korkulu rüyası olan testis kanseri genellikle 15 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde sıkça husule gelmekte ve yaşattığı sıkıntılar sebebiyle erkeklerin hayatını kabusa çevirmektedir. Her ay kendi kendine testis muayenesi yapılması gerekir
Testislerde ağrılı küçük kitleler, scrotumda ani kan veya sıvı bırakması, ağırlık hissi olması, kasık bölgesinde ağrı, testislerde değişiklik hissedilmesi gibi belirtileri bulunan testis kanserinin aylık kendi kendine muayenesi şu şekilde yapılmalıdır:
Bir aynanın karşısına geçerek ayakta durun ve scrotum derisinde göze çarpan bir değişiklik veya şişlik var mı bunu kontrol edin. Testislerin her ikisi de her iki elle kontrol edilmeli; Orta parmaklarınız testisin altında, başparmağınız üstünde olmak üzere parmaklarınız arasında testisi nazikçe çevirin ve ikisi arasındaki büyüklüğü kontrol edin, ancak biri diğerinden büyükse endişeye kapılmayın bu durum son derece normaldir. Spermi taşıyan ve biriktiren yumuşak ve tubuler bir yapı olan epididymisi bulun.
Kiteler genellikle testisin bu bölgesinde yer aldığı eğer elinize eğer bir kitle gelirse uzman doktora başvurun ve sorunu erken dönemlerde tedavi ettirin. Hemen tüm hastalarda testis kanseri yalnız tek testiste oluşur ve bu tür vakalarda erkek sexual ve üretken fonksiyonlarını diğer testisi ile sürdürebilir.
Bir önceki Kondilom nasıl tedavi edilir? başlıklı konumuzda genital siğil tedavisi, kondilom hastalığı ve kondilom tedavisi hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.