->
Yeterli miktarda sebze – meyve tüketimi ile önemli hastalıklardan kurtulup kilo sorununu tamamen hayatınızdan çıkarmanız mümkün. Oysa kilo problemini hayatınızdan çıkarmanın sağlıklı ve uzun ömrün kapılarını aralamanın formülü çok açık.
Şişmanlığın yahut kilo verememenin en önemli sebebini sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsiz yaşam tarzı oluşturuyor. Sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagiller gibi bitkisel gıdalarımızda doğal olarak bulunan fitokimyasallar (bitki kimyasalları) kilo kontrolü sağlıyor. Genellikle insanlar yıllar boyu yanlış beslenmenin ve hareketsizliğin bedelini birbiri üzerine eklenen kalıcı kilolar ya da dönemsel diyetler sonunda fazlasıyla geri alınan kilolar olarak ödüyor
Yeterli miktarda vitamin mineral fitokimyasal ve lif alarak kilo sorununu hayatınızdan tamamıyla çıkarabilirsiniz.
Bitki kimyasalları hangi besinlerde var?
Soğan, sarımsak, pırasa, lahana, karnabahar, brokoli, soya fasulyesi, domates suyu, turunçgiller, havuç, fındık, tahıllar. Yeşil çay, üzüm, zeytin fasulye ve bezelye, kiraz, turunçgillerin kabuğu fitokimyasalların ana kaynaklarıdır. Dinimizde de zeytin, hurma, ayva gibi bazı bitkilerin tüketiminin önerilmesi fitokimyasalların önemini vurgular niteliktedir.
Bitki kimyasalları nelere karşı korur?
Fotokimyasallar kanser, kalp hastalıkları, damar sertliği, şeker hastalığı, bağışıklık sistemindeki zayıflama, menopoz sıkıntıları ve sorunlarına karşı etkilidir.
Kilo kontrolü sağlıyor
Kilo kontrolü için tüketmeniz gereken fitokimyasallar ve lifler kalorisi az olan meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıl ürünleridir. Kilo almanıza neden olan şeker ve hayvansal ürünlerde ise fitokimyasal ve lif değerleri oldukça düşüktür. Kurubaklagiller bir çok diyette önemli rol oynar. Kuru fasulye ve soya fasulyeleri besin öğeleri ve posadan zengindirler ve yüksek kalitede protein kaynağıdırlar diyabeti düzenler ve kilo kontrolüne yardımcıdır.
Fitokimyasal nedir?
Şişmanlığı belirleyen ana faktörlerden biri yetersiz VMF yani fitokimyasal ve lif tüketimidir. Sebze, meyve, tahıl ve kurubaklagiller gibi bitkisel gıdalarımızda doğal olarak bulunan bu maddelere fitokimyasallar (bitki kimyasalları) adı verilmektedir.
Vitamin ve minerallerin aksine fitokimyasallar besin olarak kabul edilmezler. Günümüzde fitokimyasalların serbest radikal adı verilen ve hücrelere saldıran molekülleri zararsız hâle getiren antioksidan özellikleri olduğu bilinmektedir. Fitokimyasalları ve lifleri rafine edilmemiş tüm doğal sebze ve meyvelerden alabilirsiniz. Fitokimyasallar, yaşlanmadan kansere kadar hastalıklara karşı güçlü koruyucular olarak bilinmektedir.
Sarmısak doğal afrodizyak mı?
Yüzyıllar boyu bir çok tedavi için kullanılmış olan sarımsağın bedenin kana nitrik oksit salmasına neden olarak ereksiyon sorunu karşısında etki gösterdiği biliniyor.
Fitokimyasal zengini beslenme nasıl olur?
Uzmanlar; kanser, damar sertliği, kemik zayıflaması, unutkanlık, görme kaybı gibi sorunlara karşı savaşacak güçlü ajanlar olan vitamin yüklü fitokimyasalları beslenme düzeni içine sokmak için aşağıdaki listeyi mutfağınızda bulundurmanızı öneriyor:
– Portakal
– Limon
– Greyfurt kayısı
– Şeftali
– Kuşburnu
– Yaban mersini
– Kiraz
– Vişne
– Böğürtlen
– Çilek
– Elma
– Lahana
– Karnabahar
– Fasulye
– Mercimek
– Börülce
– Soya fasulyesi
– Domates
Bir önceki Fast food astım salgınını tetikliyor başlıklı konumuzda astım, astım riski ve çocuklarda astım hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.