->
Pek çok kişi bu durumla karşılaştığında zaman ne yapması gerektiğini bilmemektedir.
Beslenme, şekil bozuklukları, dişe alınan darbeler, sert bir cismi ısırmak gibi mütenevvi nedenlerden kaynaklı olarak dişlerde kırılma ortaya çıkabiliyor.
Kırılan diş yapışır mı?
Diş hekimi kırılan dişin durumuna göre, aynı zamanda kırılma sebebine göre diş kırığını gereken tedavi metotları ile onarır. Bazen de yanlış bir tedavi uygulanması ya da diş çürümesinin dişlerde zayıflamaya yol açması sebebi ile de diş kırıkları görülebiliyor. Diş kırıklarıyla karşılaşıldığı zaman yapılması gereken en doğru şey bir diş hekimine başvurmaktır
Eğer ki dişin ağızda gözüken kısmında küçük bir kırık mevcutsa, ışınlı dolgu denilen kompozit dolgu uygulanır. Bu uygulama esnasında diş yüzeyine yapışan, dişinizle aynı renkte olan bir dolguya sahip olursunuz. Daha büyük bir kırık varsa kırılan parçayı yanınızda götürüp diş hekimine vermeniz, diş kırığının daha iyi tedavisini sağlar.
Kompozit dolgu laboratuar ortamında hazırlanarak kırık olduğu bölgeye yerleştirilir. Bu işleme indirekt kompozit adı verilmektedir. Dişin büyük bir kısmının kırılmasına rağmen kalan kısım ve kök sağlam ise dentin yeni adı verilen küçük çivilerle kırılan kısımda yeni bir dolgu için tutunabilecek alan oluşturulmaya çalışılır. Işınlı dolgu uygulanarak hasta yeniden kendi dişini kullanmış olur.
Dişin tamamı travma esnasında çıkmış işte böyle bir durumda çıkan dişi bir serum fizyolojinin içine koyarak diş hekimine götürebilirsiniz. Eğer o esnada serum fizyoloji yoksa dişi bir bardak sütün içine koyabilirsiniz ya da ağzınızın içinde tükürüklü ortamda tutarak hemen bir diş hekimine götürebilirsiniz. Dişin durumuna göre hekim kırılan dişi kaynatabilir. Yerinden tamamen çıkan diş bulunamazsa böyle bir durumda implant veya restoratif protest kaynaklı işlemler uygulanarak hastanın çıkan kişinin yerine yapay diş eklenir.
Bir önceki yazımız olan Çenede yer fazlalığı nasıl tedavi edilir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: kırık dişlere ne yapılır, kirilan dise ne yapilir, kırık dişe ne yapılır, kırılan diş kaynarmı, diş kırılınca ne yapılır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.