->
Dr. Ayhan KUBAR tarafından 2002 yılında teşhis edilmiştir.
Hoogstraal 1979 yılı mayıs ayında yayınlanan makalesinde, Ülkemizdeki 1100 örnekten 26sı pozitif olarak belirtmektedir.
Ülkemizde 2002-2010 yılları arasında görülen vakalarda, %5-6 seviyesinde ölüm oranı görülmektedir.
Bir kısım yayınlarda. Bu oran, istatistik ilmine aykırıdır.
Bu hastalığın şimdiye kadar belirli bir tedavisinin olmadığı WHO (Dünya Sağlık Teşkilatı) tarafından bildirilmektedir. Kırım-Kongo Kanamalı Ateş Hastalığı (Kkka-(Cchf)) Tedavisi İle İlgili Kısa Not
Ülkemizde özellikle yaz aylarında ölümlerle seyreden bu hastalık, ülkemizde ilk defa Prof. Dünyada %3-30 ölüm oranına sahip olarak belirtilmektedir
Klasik tedavi uygulamalarının ve antivirallerin faydalı olacağı belirtilmektedir. İmmunserumun faydalı olabileceği bildirilmiş, ancak henüz gösterilmediği de belirtilmektedir.
Her hasta ölmediğine göre ölüme sebep olan esas nedir? Birinci ve en önemli sebep hastanın kanında bulunan virüs miktarıdır. Yapılan çalışmalar göstermiştir ki hastanın kanında 1 mlde 100.000.000dan fazla virüs bulunması halinde ölüm yakındır. 100.000.000 virüsün altında bulunan miktarlarda ölüm görülmemiştir. Özellikle 500.000.000/ml virüsten sonra ölüm kesindir. Yapılan bir çalışmada, 1.000.000.000/ml virüs miktarına ulaşıp hayatta kalan hasta bulunmamaktadır. Bu kadar yüksek virüs değerlerine çıkıldığı zaman vücutta pek çok değerler olumsuz yönde değişmektedir.
İnsanlar için ölümcül olan bu hastalık hayvanlarda hiçbir belirti göstermeden atlatılmaktadır.
Ülkemizde ilk defa, 2007 yılında Aşı-Serum Üretim ve Araştırma Müdür Vekili ( şimdi değil) Kimyager Mustafa Hacıömeroğlu tarafından saflaştırılmış immunserumla yapılan çalışmada başarılı olunmuş ve sonuç Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep AKDAĞ tarafından 8.7.2007 tarihli Sabah gazetesinde kamuoyuna duyurulmuştur. Bu antiserumla ilgili araştırmalar devam ettirilmiş ve 2008 yılında Sağlık Bakanlığının verdiği görev gereği, daha fazla miktarda antiserum, mevzuata uygun bir tesis olan ve özel sektöre ait Adıyamanda faaliyette bulunan VETAL serum tesislerinde Mustafa Hacıömeroğlu ve GATAdan Prof. Dr. Ayhan KUBAR tarafından hazırlanmıştır. Hazırlanan bu antiserumun potens (koruyucu gücü) ve ünite tayini dünyada ilk defa, Prof. Dr. Ayhan KUBAR tarafından gerçekleştirilmiştir. Kubar Ünit (KU) olarak belirlenen 1 ünite antiserum= 1013 virüsü nötralize etmektedir. Hazırlanan bu antiserumla 2009 yılında, dünyada ilk defa olmak üzere Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığınca, klinik çalışma planlanmış ve 7 klinikte uygulanmaya karar verilmiştir. Sadece Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. İnfeksiyon Hastalıkları Kliniğince Doç. Dr. Hürrem BODUR ve ekibi ile çalışma tamamlanmıştır.
Yapılan bu çalışma Japanise Journal of Infection Disaeses adlı derginin 64, 439-443, 2011 Numaralı sayısında Eylül 2011 tarihinde:
Prompt Administration of Crimean-Congo Hemorrhagic Fever (CCHF) Virus Hyperimmunoglobulin in Patients Diagnosed with CCHF and Viral Load Monitorization by Reverse Transcriptase-PCR isimli makale ile dünya kamuoyunun bilgisine sunulmuştur.
Özet olarak:
Çalışma 26 hastada gerçekleştirilmiştir.
Hastalar 100.000.000 virüs/mlden (10-8)den fazla ve az olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. 26 hastanın 15 tanesi (10-8)den fazladır ve yüksek risk gruplu hasta olarak belirlenmiştir. 11 adet hasta ise (10-7)den azdır.
Her iki gruba da 400 Kubar ünite olmak üzere 10 ml antiserum bir defa olmak üzere uygulanmış ve sonuçlar RT-PCR metodu ile takip edilmiştir.
Birinci grup hastalarda hayatta kalma oranı %10dan az iken bu çalışmada %86 olarak bulunmuştur ve bu sonuç çok değerlidir.
İkinci grup hastalarda virüsün artmaması halinde 8-10 günde iyileşirken, antiserumla 2 günde hepsinin iyileştikleri görülmüştür.
Böyle bir çalışmanın ilk defa gerçekleşmesi sonucunda ve elde edilen bilgiler ışığında : Ülkemizin her yerinde kullanılabilecek ve %100 etkili bir ürünü hazırlamak mümkündür.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.