Kırmızı göz hastalığına dikkat

Kırmızı göz hastalığına dikkat

Doç.
Havaların gün geçtikçe soğumasıyla birlikte alerjik göz hastalıkları yerini mikrobik göz hastalıklarına bırakmaya başladı. Bunun temel nedeni ise insanların daha sık kapalı ve kalabalık ortamlarda bulunmaları olarak gösteriliyor. Ancak basit birkaç önlemle göz sağlığımızı korumak mümkün.
Artan soğuklarla birlikte görülme sıklığı da artan üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle ortaya çıkan kırmızı göz hastalığının bazı durumlarda şiddetli bir seyir izlediğini belirten uzmanlar, soğuklarda göz sağlığının önemine dikkat çekti
Dr. Barış Sönmez, soğuk havalarda göz sağlığının korunması için dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.
Kırmızı göze dikkat!
Kış mevsiminde üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte sıklıkla gözlerin de kızarık olduğunu ve çapaklandığını görmek mümkündür. Üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla birlikte seyreden ve viral etkenler nedeniyle ortaya çıkan kırmızı göz, sıklıkla ek bir tedavi gerektirmemektedir. Bazı kırmızı göz olguları ise aksine daha şiddetli seyreder ve oldukça bulaşıcıdır. Bunun en önemli örneği de adenovirus konjonktiviti salgınlarıdır.
Okullar ve toplu taşıma araçları en sık bulaşım alanları
Adenovirus nedeniyle gelişen kırmızı göz genellikle kreşler, okullar, hastaneler ve toplu taşım araçlarında hızla yayılır. Gözlerde oldukça yoğun kızarıklık ve çapaklanma ile seyreden bu hastalık bir hafta, on gün gibi bir süreçten sonra iyileşir.

Ellerinizi sık yıkayın, sürekli tokalaşmaktan kaçının
Hastalık süresince yapılması gerekenler, belirtilere göre yön değiştirmektedir. Antibiyotikli damlalar adenovirus enfeksiyonlarını ve diğer viral göz enfeksiyonlarını iyileştiremezler.
Yalnızca bakteriyel göz enfeksiyonu şüphesinde kullanılmaktadır. Hastalığın bulaşmasını engellemek için eller sık yıkanmalı, kırmızı gözü olan kişilerle tokalaşmak ve öpüşmekten kaçınılmalıdır. Bu göz enfeksiyonuna yakalanmış kişilerle, aynı havlu ve makyaj malzemeleri kullanılmamalıdır. Adenovirus enfeksiyonu bazı hastalarda gözün kornea tabakasının da tutulmasına neden olmakta ve görmeyi azaltabilmektedir.
Karlı ve rüzgarlı havalarda gözlük takmayı unutmayın
Soğuk ve rüzgarlı havalarda göz yaşı kanalı tıkanıklığı olan hastaların şikayetlerinde de artış olur. Göz yaşı kanal tıkanıklığı, gözde sulanmaya neden olur ve devamlı bir hal aldığında ise ameliyatla tedavi edilecek kadar ileri bir boyuta gelebilmektedir.
Karlı havalarda, özellikle kayak merkezlerinde dikkat edilmesi gereken çok önemli bir konu da ultraviyole blokajlı güneş gözlüklerinin kullanılmasıdır. Kardan yansıyan güneş ışınları, gözün kornea, lens ve retina tabakalarına zarar vermektedir. Bu nedenle uzun süre karlı ortamda vakit geçirenlerin mutlaka UV korumalı güneş gözlüğü kullanması gerekir.
Bir önceki Gözyaşı kanal tıkanıklığı ve tedavisi başlıklı konumuzda görme sorunları, Göz Sağlığı ve göz sorunları hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: krmz gz, göz alerjisini geçirenler, göz enfeksıyonu gecırenler, kirmizi göz yapan sebepler, Viral konjonktivit geçirenler

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.