->
Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak dağıtılan ”Bitkisel Atık Yağlar”la ilgili broşürde, kızartmalık bitkisel yağların en fazla 2 defa kızartma işleminde kullanılması gerektiği belirtiliyor.
Kızartmalık atık yağların lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökülmemesi ve biriktirilmesi gerektiği bildirilen broşürde, kızartmalık atık yağların denizlere, göllere, akarsulara döküldüğünde su yüzeyini kaplayarak havadan oksijen transferini önlediği, balıklar ve diğer canlıların ölümüne neden olduğu kaydediliyor.
İşletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanımı sonucu yılda 300 bin ton kızartmalık atık yağ oluştuğu ifade edilen broşürde, sağlık açısından kızartmalık bitkisel yağın en fazla 2 defa kızartma işleminde kullanılması gerektiği vurgulanarak, vatandaşlar bu konuda duyarlı olmaları için uyarılıyor.
Lokanta, fast food, yemekhane, hazır yemek fabrikası, otel, hastane, gıda endüstrisi gibi ticari işletmelerde ve evlerde bitkisel yağların kullanıldığı belirtilen broşürde, ülkemizde her yıl yaklaşık 1,5 milyon ton bitkisel yağ tüketildiği kaydediliyor.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın yerel yönetimlerle işbirliği yaparak tüm Türkiye’de okullar ve evlere ulaştırdığı broşürde, kızartmalık atık yağların kullanımı, çevreye zararları ve kızartmalık yağların uygun geri kazanımı için yapılması gerekenler anlatılıyor
-YAÄLARI DÖKMEYİN, BİRİKTİRİN-
Broşürde, evsel atıkların neden olduğu su kirliliğinin yüzde 25’inin lavaboya dökülen kullanılmış bitkisel yağlardan kaynaklandığı belirtilerek, şu bilgilere yer veriliyor:
”Lavaboya dökülen kızartmalık atık yağlar dren sistemine yapışarak kanalizasyon borusu içindeki atıkların boru cidarına tutunmasına, zamanla borunun daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılmaz hale gelmesine sebep oluyor. Tıkanan borular evlerde ve caddelerde kanalizasyon taşkınlarına neden olarak çevre ve insan sağlığını tehdit etmekte, böcek ve koku problemleri meydana gelmektedir. Bu nedenle kızartmalık atık yağlarınızı lavaboya, çöpe, suya ve toprağa dökmeyin. Kızartmalık atık yağlarınızı diğer atık madde ve çöplerden ayrı olarak biriktirin ve size hizmet veren belediye ile irtibata geçin. Ticari işletmelerin atık haline gelen bitkisel yağları, bakanlığımızdan lisans almış firmalara yıllık sözleşme yaparak teslim etmeleri gerekmektedir.”
Kızartmalık atık yağların biyodizel üretiminde kullanılarak geri kazanımının sağlandığı, bunlardan biyodizel üretilerek hem çevrenin korunduğu hem de atıktan katma değer sağlandığı da ifade ediliyor.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.