Kolesterol hakkında herşey

Kolesterol hakkında herşey

Kolesterol, karaciğerimiz tarafından pek çok hücre ve hücre içi yapının bileşiminde bulunan, hormon ve diğer vücut fonksiyonlarımızda mühim rolü bulunan bir yapı taşıdır. Aynı şekilde kolesterolün vücutta gereğinden fazla miktarda bulunması da bir takım sorunlara sebebiyet verecektir. Hele ki çocukluk döneminde kolesterol azlığı gelişme bozukluğu ve zeka geriliğine yol açacağı için çocukların kolesterol bakımından zengin beslenmesi gerekirken, aynı zamanda olması gereken seviyede tutulmalıdır.
Kolesterol hakkında
Kolesterol yüksekliğinde ise damar sertliği ve beraberinde kalp damar hastalıklarının oluşmasına neden olur. Kolesterol vücut için gerekli bir yapı taşı olmakta ve vücutta bulunmadığı zaman sinir ve sindirim sistemi ile cinsel fonksiyonlar olumsuz etkilenecektir
Sağlıklı bir hayat sürmek için kolesterol seviyesinin normal düzeylerde olmasına dikkat edilmelidir. sigarayı bırakma, ilaç kullanımı, diyet ve egzersiz ile yüksek kolesterol tedavi edilebilir.
Kolesterol değerlerinin kabul edilebilir bir ölçüde olması kişinin yapısına göre değişkenlik göstermektedir. Kap hastası olan bir bireyin kötü huylu kolesterol (LDL) değeri 100’ün altında olması gerekirken, kalp hastası olmayan ancak yüksek risk taşıyanların ise 130′un altında olması gerekiyor. Kalp hastası olmayan, kalp hastası olma riski de bulunmayanlarda ise HDL 60 veya üzerindeyse, LDL değerini 130’un altına indirmek gerekli değildir.

LDL (kötü huylu), HDL (iyi huylu) ve alt grupları bulunan kolesterolün sviyeleri ve birbirlerine oranı hastalıkların gelişmesinde belirleyici faktörlerdir. Kolesterolde HDL’nin düşük LDL’nin yüksek olması damar sertliğine sebep olmaktadır.
Damar sertliğinin varlığı yalnızca kalbi değil, beyni, bacakları, böbrekleri ve vücuttaki bütün damarları kötü etkiliyor. Kolesterolden dolayı damar sertliği olması damarlarda tıkanıklığa yol açar. İyi huylu kolesterl değerinin düzeyi, olması gereken kolesterol seviyesinde belirleyici bir faktör olmakta ve tedavide ideal olarak hedeflenen LDL’nin bypass olan veya koroner anjiyoplasti geçirenlerde, diyabet hastalarında ve 65 yaşın üstünde olan kadınlarda 100’ün altına düşmesidir. Bypass veya koroner anjiyoplasti geçiren hastalarda son yıllarda 80 hatta 70’e kadar düşürülmesi tavsiye edilmektedir.

Bir önceki yazımız olan Beyni dinlendirmek için ne yapmalı? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: vücutta kolesterol belirtileri

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.