->
Estetik amaçlı ya da göz kusurlarının düzeltilmesi amacıyla doktor tavsiyesi dışında kullanılan kontakt lenslerin körlüğe kadar varan bir yığın hastalığa yol açtığı bildirildi.
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Lale Közer Bilgin, göz doktoru tarafından uygun görülen ve temizlik kurallarına bağlı olarak kullanılan kontakt lenslerin herhangi bir sakınca taşımadığını belirterek, “Sonuçta lens de yabancı bir madde. Bunun için hastayı çok iyi muayene etmek ve muayenesine göre lens vermek gerekir.” dedi. Lenslerin kontrolsüz kullanılması ve dezenfekte edilmeden takılması, gözde alerjik reaksiyonlara, kornea ülserine, göz delinmesine, yaralara, kızartıya ve en basiti konjonktivit olmak üzere gözün kaybına kadar giden birçok göz enfeksiyonuna yol açabilir
Yanlış bildiklerimiz…
Kontakt lenslerin görme kusurlarını önlemediğini vurgulayan Bilgin, lenslerin göz numarasını durdurduğu ya da gerilettiği gibi düşüncelerin yanlış olduğunu ifade ederek, kontakt lenslerin sadece gözlüğe göre daha konforlu ve kaliteli görme olanağı sağladığını belirtti.
Lens solüsyonlarının da içerdiği kimyasal maddelerden dolayı, alerji ya da kızarıklık gibi bir takım sorunlara yol açtığını kaydeden Bilgin, “Kontakt lens kullanan kişide solüsyon seçimi de öncelikle lensi veren göz hekimi tarafından, lensin cinsi ve lens materyalinin özelliğine göre yapılmalıdır.” diye konuştu.
Prof.Dr. Lale Közer Bilgin, lens kullanıcılarına, hijyen şartlarına uymaları, lenslerin kullanım sürelerini geciktirmemeleri, lenslerle birlikte uyumamaları ve bayanların makyaj yaparken alt kirpik diplerine boya sürmemeleri önerilerinde bulundu.
Lazer göz ameliyatları riskli
Bilgin, lazer operasyonlarının her zaman olumlu sonuçlar vermediğine de değinerek, “Gözlük ve lensten kesin kurtuluş ifadelerini içeren reklamlar tamamen yanıltıcıdır. Bazı doktorlar bu konuda hastaları yeterince bilgilendirmiyor. Miyop ve hipermetrop ameliyatları yaptırmadan önce çok iyi düşünmekte fayda var.” şeklinde konuştu.
Lazer göz ameliyatlarının, gözün görme kalitesini tamamen bozabildiğine dikkat çeken Bilgin, lazer operasyonlarının çok başarılı geçse bile öncelikle hastanın gece görüşünü bozduğunu, bununla birlikte iyi ve detaylı görmenin de kaybolduğunu kaydetti. Prof.Dr. Bilgin, sözlerine şöyle devam etti:
“Ameliyat olduğunuzda bir takım şeyleri baştan göze almanız gerekiyor. Özellikle ince iş yapacak insanların lazer ameliyatı olmaması gerekir. Örneğin, bir radyo tamircisi ya da cerrah gibi. Bunun yanında az okuyan, çok iyi görmeye ihtiyaç duymayan insanlar lazeri tercih edebilir. Dediğim gibi lazer ameliyatları kaliteli görmeyi bozuyor. Bu şekilde azalan görme kalitesi bazı durumlarda gözlük ya da lens kullanarak da elde edilemiyor.” İletim Gazetesi
Bir önceki Kontakt lens kullanırken bunlara dikkat başlıklı konumuzda dezenfeksiyon, göz damlası ve göz doktoru hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: goz numarasinin ilerleme belirtileri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.