->
Kalbimiz çalıştığı müddetçe tüm organlarımıza durmaksızın kan pompalamakta olduğu için, yorulmasa da sürekli enerji ihtiyacı hisseden kalp kasını besleyen damarlara koroner arterler deniliyor.
Koroner arter hastalığı, koroner arter hastalıkları, koroner arter hastalığı belirtileri, koroner arter hastalığı şikayetleri, koroner arter hastalığı nedenleri hakkında bilgilenmek isteyenler için gerekli açıklamalar yazımızın devamında yer alıyor. Ateroskleroz olarak isimlendirilen olayı başlaması durumunda ise, damar elastikiyetini kaybeder ve ihtiyaç duyulan kanın geçmesini sağlamak için genişlemesi gereken durumda bunu yapamaz. İç yüzeyi pürüzsüz ve kan akışının da sorunsuz olduğu koroner arterlerin damar içini döşemiş olan hücreler, bu damarın açık kalmasını sağlayan bazı maddeler salgılamaktadırlar.
Koroner arter hastalığı nedir?
Çeşitli mekanizmalar ve etkenler neticesinde koroner arterlerin daralması damar tıkanıklığının başlamasına yol açar
Tüm bunların sonucunda ise efor sarf edilen zamanlarda kalp buna cevap vermediği için gerekli kan kalp kasına ulaşamaz ve koroner arter hastalığı belirtileri başlar.
Koroner arter hastalığının belirtileri genelde ilerleyen seviyelerde ortaya çıkar. Başlarda yalnızca stres ve efor ile ortaya çıkan koroner arter hastalığı belirtileri, ilerleyen vakalarda dinlenme anında bile kendini hissettirir. Göğüsün sol tarafında ağrı, yanma, baskı hissi ile başlayan ağrılar zaman içinde kola, çeneye ve mideye yayılabilir. Koroner arter hastalığının ilerlemesi ve tedavinin gerçekleştirilmemesi durumunda ritm bozukluğu ve kalbin pompa gücü azalı hatta kap tamamen durabilir. Hastaya gereken zamanda müdahale edilmemesi durumunda ölüm gerçekleşir.
Bir önceki Pıhtı atması tedavisi başlıklı konumuzda pıhtı atması hastalığı tedavisi, pıhtı atması nasıl geçer ve pıhtı atması nasıl tedavi edilir hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.