->
1.
Kötü patronların nereden geldiğini hiç merak ettiniz mi? Gece yarısı uzay gemisinden mi bırakıldılar veya diğer kötü patronlar tarafından beyinleri yıkanıp kötü davranışa devam etmeleri için şartlandılar mı? Psikoloji Bilimi Örgütü’ne göre (2006)eylemlerin veya duyguların bir bireyden bir başkasına bilinçsiz aktarımı mümkündür. Aşağıda verilenler kötü patronları oluşturan ve onların davranışıyla nasıl başa çıkacağınıza dair en önemli 5 özelliktir. Çekingen
İletişim kurabilmek her ortamda önemlidir. Diğer bir deyişle, eğer bir kişi belirli bir davranışı gözlemlerse aynı şekilde davranmaya yatkındır
Kötü patronlarla her türlü biçimde ve ölçüde karşılaşılabilir
Kötü patronlar çalışanlarından bilgi saklamayı veya çalışanlarının zihin okuyucu kişiler olmasını, onların bilmeleri gereken şeyleri zaten biliyor olmalarını sever.
Nasıl başa çıkılır: Bilgi paylaşmayı sevmeyen biriyle çalışıyorsanız veya habersiz bırakılmışsınız gibi görünüyorsa sorular sorun. Onunla konuşarak sizinle konuşmasını sağlayın. Kahve makinesinin yanında dedikodu kazanını dinleyerek beklemeyin. Önleyici tedbirler alın ve patronunuzla bilgi almaya yönelik bir diyaloğa girin.
2. “Katı bir şekilde yönetme.” Bazı kötü patronlar söyledikleri her şeyin sonuçlandığına ve anlaşmaya varmaya imkan olduğuna inanır. Dar görüşlüdürler ve değişime veya bir şeyleri yapmanın daha iyi yolları olduğuna inanmazlar.
Nasıl başa çıkılır: Bu tip yöneticiler olaylara ve istatistiklere inanırlar. Bir prosedürü değiştirmenin veya yeniden düzenlemenin faydalarını gösterin ve şirketin ya da departmanınızın nasıl daha verimli olacağını açıklayın. Eğer mümkünse planı yazılı olarak verin.
3. Organize olmamış.
Patronunuz 16:50’de yanınıza geldi ve ertesi sabah 10:30’daki bir toplantı için saat 10:00’da bir rapora ihtiyacı olduğunu söyledi ve siz 09:00’da işte olabiliyorsunuz. Bu basit bir rapor değil ve zamanında tamamlayabilmeniz için muhtemelen sabah erken gelmeniz gerekecek. Bu durum can sıkıcı çünkü sonuçlandırmanız gereken başka projeleriniz var ve son dakika çalışmayı sevmiyorsunuz.
Nasıl başa çıkılır: Eğer patronunuzun takvimini tutuyorsanız, toplantı için hususi olarak herhangi bir şeye ihtiyacı olup olmadığını önceden sorabilir veya gündemi biliyorsanız patronunuzun toplantıya götürebileceği bilgiler önerebilir ve bunları hazırlayabilirsiniz. Eğer bu sıklıkla oluyorsa ve patronunuzun takviminden haberiniz yoksa bir sonraki personel toplantısı veya performans incelemesi sırasında görevleri ve projeleri zamanından önce almayı tercih ettiğinize, bu sayede belgelerin bir gruba, bilhassa da bir üst yönetime sunum yapılmadan evvel tamamen hazırlanabileceğine ve incelenebileceğine dair endişenizi kibarca dile getirin. Tekrarlamak gerekirse, projeleri zamanından evvel talep etmenin faydalarını açıklayın ve yazıya dökün. Bazen acil durumlar meydana gelir ve yardım edilemez, dolayısıyla patronunuzun ne sıklıkla bu taleplerde bulunduğunu saptayın ve hem sizin hem de onun nasıl daha verimli ve etkin olabileceği hakkında gerekli önerilerde bulunun.
4. Güven Eksikliği
Bunlar mikro yöneticiler; bir işin yapılmasında veya görevin düzgün yerine getirileceği konusunda çalışanlarına güvenmezler. Bu tip yöneticiler sizin işi etkin biçimde yapacağınıza dair kanıt isterler.
Nasıl başa çıkılır: Bu durumda görevi tamamlamaya yetkin olduğunuzu ve başınızda birinin durmasına gerek olmadığını kanıtlamanız gerekir. Görevler ve projeler için görevlendirme yapıldığında dikkatinizi %110 verin, doğruluğu için tekrar tekrar kontrol edin. Unutmayın ki mikro yöneticiler “mikro hatalar” bulmaya çalışır, o yüzden yersiz veya eksik bir virgül ya da sayı varsa güven oluşturmaya baştan başlamanız gerekecektir.
5. Çalışanlarının mesleki gelişimine karşı / dirençli
Kendi profesyonel ve kişisel gelişiminizi artıracak bir eğitim veya atölye çalışmasını karşılamasını amirinizden istediğiniz ama bütçede yeterli para olmadığını söyleyerek reddedildiğiniz hiç oldu mu?
Nasıl başa çıkılır: Katılmak istediğiniz eğitim veya atölye çalışması hakkında yazılı materyaller ve bilgiler sunun. Size – sahip oldukları en değerli varlığa yatırım yaparak şirketin ve departmanınızın ne fayda sağlayacağını ekleyin. Yönetici bütçenin dar olduğunda ısrar ederse ücretin yarısını ödemeyi önerin; bu durum yöneticinize, kendinize yatırım yapma istediğinde olduğunuzu gösterecektir. Bu da işe yaramazsa eğitimi kendi cebinizden karşılayın ve daha sonra öğrendiklerinizi kullanarak ne denli etkin ve verimli olduğunuzu patronunuza gösterin. Daha sonra bir eğitime katılmak istediğinizde sizin katılımız için ücreti karşılamaya daha açık olabilirler çünkü son eğitimin sizin ve şirket için nasıl faydalı olduğunu bileceklerdir.
Kötü patronların mucizevi şekilde gökten düşmediğini ve kötü olmak için doğmadığını – kötü hale getirildiğini biliyoruz. Ne yazık ki (iyi veya kötü) davranış bulaşıcı olabiliyor ve çoğu zaman böyle bir davranışı “miras olarak aldığımızı” fark etmiyoruz. Hayatta en iyi felsefe şudur: “Size nasıl davranılmasını istiyorsanız siz de öyle davranın”.
www.haber/forum
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.