->
Günlük yaşantınızda yaptığınız ufak tefek işler bile sizi bir hayli yoruyor ve bitkin düşmenize sebep oluyorsa ve bu yorgunluk birkaç gün sürüyorsa bu tür yorgunluk varlığında uzman bir doktora danışmanızı öneren Güven Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Eğer günlük hayatınızda sürekli halsizlik, bitkinlik, yorgun düşme ve enerji kaybı yaşıyorsanız kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Bilhassa da 15 günden fazla süren yorgunluk varsa kronik yorgunluk belirtisi olduğu için bu tür durumlarda hekime danışmaktan geri kalmamalısınız.
Yorgunluk kronik ve akut olmak üzere iki çeşitte husule gelirken, yorgunluğun geçici olması akut yorgunluk olarak tanımlanmakta, sürekli yaşanan halsizlik ve yorgunlukta kronik olarak tanımlanmaktadır. Bekir Yazan, kronik yorgunluk nedenleri hakkında bizleri bilgilendiriyor.
Yorgunluk bir hastalık değildir diye sözlerine başlayan Dr
Bekir Yazan, kronik yorgunluk sebepleri hakkındaki sözlerini şu şekilde devam ettirdi: “Yaşam tarzındaki düzensizliğin bir sonucu olabileceği gibi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Ancak 15 günden fazla süren bir yorgunluk varlığında hekime başvurmak gereklidir.”
Kronik yorgunluk günlük yaşamdaki düzensizlikten, yetersiz uykudan, uyku bozukluğundan, sağlıksız ve düzensiz beslenmeden, aşırı derece de tüketilen sigara ve alkolden, kansızlıktan husule gelen bir sorundur. Ayrıca kronik yorgunluk nedenleri arasında gizli enfeksiyonlar, lyme hastalığı, virüsler, bağırsak paraziti, hipotiroidizm, ameliyat veya travma, bunaltı ve stres, depresyon, aşırı kilo veya aşırı zayıflık, uyku apnesi, alkolizm ve uyuşturucu bağımlılığı, aşırı kafein tüketimi, kanser gibi sağlık problemlerinin de rolü bulunduğundan bahseden Yazan, kronik yorgunluğun kullanılan bir takım ilaçların ya da antidepresanların etkisinin olabileceğini de söyledi. Bunlara nazaran yuşturucu bağımlılığı, aşırı kafein tüketimi, akciğer, kalp, karaciğer, böbrek, sinir ve damarların kronik hastalıkları, hormonal hastalıklar da kronik yorgunluk sebebidir.
Bir önceki Lenf nodu büyümesi nedenleri başlıklı konumuzda lenf bezleri neden büyür, lenf nodu büyümesi ve lenf nodu büyümesinin nedenleri hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.