->
Çalışmalarını Amerikan PloS Medecine dergisinde yayımlayan araştırmacılardan olan Lanzavecchia, “Bu antikorlar farelerde çok kısa sürede kısa vadeli bir bağışıklık sağlıyor” dedi.
Bilim adamları kuş gribine yakalanmış ve hastalığı yenmiş insanlardan alınan kandan elde edilen antikorları kullanarak fareleri ölümcül H5N1 virüsüne karşı bağışık hale getirmeyi başardı.
İsviçre’deki Biyolojik Tıp Araştırma Enstitüsünün laboratuar müdürlerinden Antonio Lanzavecchia, enstitüde elde edilen antikorların, hastalığı kapmış hayvanların yaşama ihtimalini dikkate değer ölçüde artırdığının saptandığını, bunun da insanlardaki tedavinin yolunu açtığını kaydetti.
Fareler üzerinde denenen antikorların hastalığı kapıp hayatta kalan 4 Vietnamlı yetişkinin kanından elde edildiği belirtilirken, ölümcül dozda virüs enjekte edilen ve antikor verilmeyen farelerin birkaç gün içinde öldüğü de ifade edildi.
Araştırmalara uzmanları katılan Amerikan Ulusal Alerji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAID) müdürü Dr
Anthony Fauci de yaptığı yazılı açıklamada, bu araştırmanın başarısının klinik deneylerle kanıtlanması halinde, olası bir salgın halinde antikorların tedavi amaçlı kullanılabileceğini kaydetti.
Bu arada, H5N1 virüsüne bağlı grip salgınına karşı aşının uzun vadeli hatta kalıcı bir bağışıklık kazandırdığı, ancak bunun için haftalar bazen de aylar gerektiği, hastalık ortaya çıktıktan sonra ise aşının hiçbir etkisinin olmadığı belirtilirken, antikorların hemen harekete geçtiğine ve endüstriyel olarak üretilmesinin göreceli olarak daha kolay olduğuna, ancak bağışıklığın sadece birkaç ay sürdüğüne dikkat çekiliyor.
Antikor tedavisinin hastalığa en çok maruz kalan doktorlarla hemşirelerin bağışıklık sistemi için kullanılabileceği de ifade ediliyor. Ancak kuş gribi vakalarının azlığını nedeniyle uygun ve yeterli klinik deneylerin yapılmasının mümkün olmadığından hareketle Amerikalı ve Avrupalı sağlık yetkililerinin, antikor bazlı bir ilaç hazırlanması için “hızlandırılmış bir protokole” izin verdiği, bununla birlikte bu ilacın piyasaya çıkması için yine de 3 ila 4 yıla gereksinim duyulduğu söyleniyor.
90′lı yıllarda ortaya çıkan kuş gribi, bugüne kadar teşhis edilen 306 vakanın 185′inde ölüme yol açtı. Uzmanlar, 1918-1919′da dünya çapında 20 ila 50 milyon kişinin ölümüne yol açan İspanyol gribi gibi, H5N1 virüsünün mutasyona uğrayıp insana kolay bulaşabilir hale gelmesinden endişe ediyor.
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: h5n1 virüsü belirtileri
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.