->
Dr. Dövme alanının, tedavi sırasında güneşten uzak tutulması öneriliyor.
Özel Memorial Antalya Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Lütfiye Çoban, güneşten ya da solaryumdan bronzlaşmış ciltte renk açılıncaya kadar tedavinin ertelenmesinin daha uygun olacağını belirtti.
Uzmanlar, lazerle vücut üzerine yapılan dövmeyi silmede en uygun zamanın sonbahar ve kış mevsimi olduğunu belirtiyor
Dövmenin vücut üzerinde daha iyi görüntü ve renk oluşturması için demir, bakır, cıva, titanyum, alüminyum, silika ve azo bileşenlerinin kullanıldığına dikkat çeken Çoban, lazerle koyu renk dövmelerin daha kolay silindiğini kaydetti.
Dövmeyi yok etmek için belli başlı 3 yöntemin bulunduğuna dikkat çeken Çoban, bunların cerrahi olarak çıkartılması (dövmenin küçük olması gerekir), fiziksel ve kimyasal olarak derinin üst tabakasının tahrip edilmesi (fazla tercih edilmeyen yöntem) ve lazer uygulaması olduğunu ifade etti.
Çoban, “Vücutta dekoratif ve kozmetik amaçla kullanılan dövmenin M.Ö. önce 6000’lere kadar uzanan bir geçmişi vardır. Dövme, derinin içine bir iğne yardımıyla değişik organik ya da inorganik boyar maddeler verilerek oluşturuluyor.
Dövmeciler, dövmeye renk vermek için demir, bakır, cıva, titanyum, alüminyum, silika ve azo bileşenlerini kullanıyor. Lazerle dövme sildirmede en uygun zaman dilimi kış mevsimi. Uygulama aşamasında vücutta silinecek olan alanın güneş ışığı görmemesi gerekir. Kapalı havalar dövme silmek için en iyi zaman dilimi.
Güneşten ya da solaryumdan bronzlaşmış ciltte renk açılıncaya kadar tedavinin ertelenmesi daha uygundur. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Sarı ve yeşil renkli dövmeler lazere daha dirençli oluyor.” diye konuştu.
Çoban, dövmeyi silmek için kullanılan lazer ışınının, derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emildiğini ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılmasını sağladığını kaydetti.
Dövmenin yapılması kadar, çıkarılmasının da zor olduğunun altını çizen Çoban, bir yıl ve daha eski dövmelerin çıkarılmasının, yenilerine göre daha kolay olduğunu, lazer uygulamasının 4 ile 8 hafta tekrarlanabileceğini belirtti.
Çoban, dövme yaptırırken her zaman HIV ve diğer enfeksiyon bulaşma olasılığına karşı kullanılan malzemelerin steril olup olmadığından emin olunması gerektiğini söyledi. Çoban, malzemelerin steril olmadığı yerlerde dövme yaptırılmaması gerektiğini kaydetti.
Öte yandan, Kızılay Antalya Kan Merkezi Doktoru Afet Alizade Acıl, kan alırken Kızılay’ın Kan Bağış Formu’nda “Son bir yıl içinde vücudunun her hangi bir yerine dövme yaptırdın mı?” sorusunun bulunduğunu belirtti. Acıl, dövme sterilize ortamda yapılmazsa kişiye HIV, Hebatit B ve diğer enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarılabileceğini belirtti.
Bir önceki Sigara cildi kırıştırıyor başlıklı konumuzda cildi kırıştıran şeyler, cilt kırışıklığı ve cilt neden kırışır hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: yenicerilere yapilan dovmeler
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.