->
Kış aylarında tüketimi artan ve hemen hemen her mantar severin evlerinde muhakkak bulundurduğu mantarlar, lezzeti ile damaklara ayrı bir tat katsa da, zehirlenme riski içermekte ve bunun sonucunda bireylerin yaşamlarına da son verebilen bir yiyecektir. Özellikle de kış aylarında artan yağışlar mantar zehirlenmelerinin sık sık husule gelmesine sebep olmaktadır.
Mantar zehirlenmesi belirtileri
Mantar zehirlenmelerinin kış aylarında artması, uzmanların da kış mevsiminin gelmesi ile birlikte mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması konusunda ki uyarıların artmasına sebep oldu. Aksi durumda hayati risk söz konusudur. Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli olmadıkları kesin olarak anlaşıldıktan sonra tüketilmelidir
Mantar zehirlenmelerine karşı kendinizi korumak için, mantarların şekline ve rengine dikkatli bakılmalıdır. Şekli ve rengi ile mantarların zehirli olup olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca kültür mantarları tercihler arasında olmalıdır.
Dikkat eksikliği sonucu tüketilen zehirli mantarlar vücutta mütenevvi şikayetlere sebep olmaktadır. Mantarın türüne göre mantar zehirlenmesi belirtileri 5 dakika ile 24 saat arasında ortaya çıkar.
Mantar zehirlenmesi yaşayan kişilerde; sersemlik, sürekli uykulu olma durumu, mide bulantısı ve akabinde kusma, yüksek ateş, bulanık görme, aşırı terleme, yüz ve boyun bölgesinde sebepsiz yere ortaya çıkan kızarıklıklar, ağızda metalik tat, karın ağrıları, aşırı susama, vücutta soğuma ve morarma, ishal mantar zehirlenmesi belirtileridir. Mantar zehirlenmesinin ilk belirtileri olan bu sorunların ardından karaciğer, böbrek ve diğer organların işlevinde de bir takım bozukluklar husule gelecektir. Mantar zehirlenmesine hemen müdahale edilmediği durumlarda hasta komaya girebilir,hatta yaşamını yitirebilir.
Bir önceki yazımız olan Hıçkırık hangi hastalığın belirtisidir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.