->
Sıçanların beyinlerini inceleyen bilim adamları, DNA larında kırılmalar ve olağandışı yüksek sayıda ölü hücre tespit ettiler. Bilim adamları Henry Lai ve Narendra Singh, 24 ya da 48 saat düşük frekanslı (60 hertz) manyetik alanlara maruz bıraktıkları sıçanların beyinlerini incelediler. Bu seviyedeki frekansın, ev içinde kullanılan elektrikli aletler tarafından üretildiği belirtildi.
Seattle daki Washington Üniversitesinde yapılan son deneylerde, bu alanların canlı dokuları etkilediği belirlendi. Amerikalı bilim adamları, düşük frekanslı manyetik alanların, sıçanların beyin hücrelerine zarar verdiğini tespit ettiler.
“Environmental Health Perspectives” dergisinde yayımlanan habere göre, bilim adamları, uzun süredir düşük frekanslı manyetik alanların, güçleri kimyasal bağlara zarar veremediği için, zararsız olduğuna inanıyordu
Manyetik alana maruz kalma süresi arttıkça, DNA hasarlarının da arttığı saptandı.
Manyetik alanların, hücrelerin içindeki demir parçacıklara etki ettiğini tahmin eden Lai ve Narendra, elektrik yüklü bu parçacıkların değişmesiyle, hücre içindeki serbest demir miktarının arttığını kaydettiler. Çeşitli maddelerle reaksiyona giren bu demirin, fazla reaktif serbest radikallerin sayısını artırabildiğini belirten bilim adamları, serbest radikallerin de biyomoleküllerle reaksiyona girerek, onları yok ettiğini söylediler.
Araştırma sonucunun doğruluğunu ispatlamaya çalışan bilim adamları, hem serbest radikallerin yakalanması, hem de serbest demir miktarının azaltılması durumunda, sıçanların beyin hasarından korunduğunu ortaya çıkardılar.
Beyin hücrelerindeki demir oranının, diğer hücrelere göre, daha yüksek olduğunu ifade eden bilim adamları, beyin hücrelerinin bu nedenle düşük frekanslı manyetik alanlardan daha fazla etkilendiğini kaydettiler.
Paniğe gerek olmadığını belirten Lai, araştırma sonucunun başka araştırmalarla desteklenmesi halinde, önlem olarak, her gün maruz kalınan manyetik alanların mümkün olduğu kadar azaltılmasını önerdi.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.