->
Kadınların çocuklarının büyüyüp evlilik ya da eğitim gibi sebeplerle evden ayrılmaları, çalışan kadınların emekli olmaları da çoğu zaman menopoz yaşlarına denk gelmekte ve kadının yaşadığı işe yaramazlık, değersizlik duygularını daha da artırabilmektedir.
Kadın yaşamında normal bir evre olan menopoz dönemi çoğu zaman kadınlar için farklı anlamlar ifade eder.
Kimi kadınlar bu dönemi bedensel işlevi yitirme gibi görürlerken, kimileri de her ay yaşanan kanamaların sonlanmasından memnuniyet duyarlar. Vücutta yaşın ilerlemesine bağlı ortaya çıkabilen değişiklikler kişinin kendisini güzel bulmamasına yol açabilmekte, “yaşlandım, çirkinleştim” duygusunu ortaya çıkarabilmektedir.
Bir yıl önce adet kanamaları devam ederken, bir yıl sonra menopoza giren kadın sanki bir yıl değil de onlarca yıl yaşlanmış gibi hissedebilir. Doğurganlığın sona erdiğine işaret eden bu dönemde kadın yetersizlik ve işe yaramama duygusu yaşayarak çeşitli ruhsal sorunlara açık hale gelebilir
Oysa yaşam devam etmektedir, kişi yaşamın doğal bir evresinden geçmektedir. Bu dönemi sosyal ilişkileri daha güçlü, sosyal ve mesleki uğraşıları bulunan kadınlar daha kolay atlatırlar. Menopoz döneminde kaybolan doğurganlık özelliğinin yerine mesleki ve sanatsal faaliyetlerin, kişinin kendini huzurlu ve değerli hissedebileceği yeni ilgi alanlarının konulması gerekir. Önemli olan kişinin kaç yaşında olduğu, doğurganlık durumu değil, günlerini mutlu ve üretken geçirip geçirmediğidir.
Menopoz bir hastalık değil, kadının fizyolojik bir çağıdır. Bedendeki temel değişiklik östrojen hormonu üretimi azalması olduğundan, hormon üretimi belli bir seviyenin altına düşmediği sürece kadın yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmeye devam edebilir. Kişi bu dönemde hormon düzeyindeki değişikliklere bağlı olarak sıcak basmaları, uykusuzluk, duygusal iniş çıkışlar yaşayabilir. Bu gibi belirtiler yoğun ise ilaç tedavisi desteği alınabilir. Menopoz döneminde depresyona da sık rastlanır. Yoğun iç sıkıntısı, uykusuzluk, yaşamdan zevk alamama, aşırı telaş ve evham depresyonun belirtileri olabilir. Depresyon bu dönemde yaşanılması şart olan bir süreç değil, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Menopoz kadının tek başına üstesinden gelmesi zor bir dönemdir. Eş ve çocuklar bu dönemin sağlıklı biçimde geçirilmesi için kadına yardımcı olmalıdır.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.