->
İnatçı ağrılar, yorgunluk ve uykusuzluğa neden olan fibromiyalji hastalığı üzerinde araştırma yapan Finlandiya’nın Jyvaskyla Üniversitesi’nden Heli Valkeinen, bu hastalığının menopoza girmiş kadınlar arasında çok yaygın olduğunu, ancak araştırmaların genellikle 50 yaş ve altı kadınlara odaklandığını söyledi.
Özellikle menopoz sonrası kadınlarda tedavisi zorlaşan fibromiyalji rahatsızlığının, kas gücü artırılarak hafifletileceği belirlendi. Uzmanlar, bu sonuçların, fibromiyalji hastası menopoza girmiş kadınlarda hastalıkla mücadele sürecinin, genel egzersiz çalışmalarının yanı sıra kas gücünü artıracak çalışmaların da eklenerek yeniden düzenlenmesi gerektiğini gösterdiğini açıkladı.
Menopoz öncesindeki kadınlar üzerinde yapılan bazı araştırmalarda, hastaların kas güçleri ve aerobik kapasitelerinin (kişinin soluduğu havadan alabildiği ve dokulara taşıyabildiği en fazla oksijen miktarı) normalden düşük olduğunun belirlendiği; ancak bu araştırmaya kadar menopoza girmiş fibromiyalji hastası kadınların fiziksel güçleriyle ilgili çalışma yapılmadığı belirtildi.
Ortalama yaşları 58 olan 23 fibromiyalji hastasının, 11 sağlıklı kadınla karşılaştırmalı olarak incelendiği araştırmada, kadınların üst bedenlerinin güçleri arasında fark bulunmadığı; ancak hasta kadınların, sağlıklı kadınlara göre bacak kaslarının daha güçsüz olduğu belirlendi.
‘International Journal of Sports Medicine’ dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda, fibromiyalji hastalarının sağlıklı kadınlara göre ‘fiziksel hareketliliğe ve yorgunluğa karşı daha dayanıksız’ oldukları saptandı
Bir önceki Sistitten korunmanın formülü süt ürünleri ve meyve suları başlıklı konumuzda D vitamini, mesane iltihabı ve sistit hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.