->
15-55 yaş arası kadınlar en yüksek riski taşırlar.
1. Mevsimsel duygudurum bozukluğu mevsimsel özellikler taşıyan bir depresyondur. Strese ve üzüntüye neden olacak bir durum olmadığı halde, sonbahar ve kışta depresif durum, ilkbaharda depresyonun kalkması görülmektedir. MDB yaşayanların %70′i kadındır
2. MDB gelişimi hava sıcaklığından çok gün ışığı ile ilişkilidir. Güneş ışığına daha az maruz kalınca vücuttaki melatonin hormonu üretimi artar. Melatonin ise uykuyu düzenlemesinin yanı sıra depresyona sebep olabilir. Bu sebeple kış aylarında depresyon belirtileri ile izlenen MDB riski artar.
3. MDB tedavi edilebilen bir hastalıktır. Belirtiler hafifse ışık tedavisi (fototerapi) yeterli olabilir. Işık tedavisinin başarısı oldukça yüksektir.
4. Işık tedavisi gebelerde, emzirenlerde dahi kullanılabilen zararsız bir tedavi yöntemidir. Uzun süreli yan etkisi yoktur. Ancak az sayıda olguda başağrısı ve bulantı izlenebilir.
5. Işık terapisi için en iyi zaman sabah erken saatlerdir. Akşam saatlerindeki uygulamalar uykusuzluğa sebep olabilir.
6. MDB tanısı için en az iki yıl belirtiler yaşanmış ve ara dönemlerde iyileşme izlenmiş olmalıdır.
7. MDB beyinde serotonin kullanımını düzenleyen ilaçlarla da tedavi edilebilir, bunlar Antidepresan ilaçlardır.
8. Çevrenizde MDB belirtileri gösteren kişiler varsa yardımcı olmak için onlarla daha çok vakit geçirin. Tedavi almalarına yardımcı olun. Kötü hissetmelerinin hastalık sebebiyle olduğunu, bunun geçici bir durum olduğunu anlatın. Birlikte gün ışığında dışarıda vakit geçirmeye çalışın.
9. Açık havada gün ışığında yapılan kısa egzersizler ve yürüyüşler en etkili korunma yöntemidir.
10. Daha sıcak iklimlerde yaşayan kişilerde ise daha nadir olan yaz depresyonu izlenebilir. Bu MDB ise gün ışığından çok sıcaklık ve nem ile ilişkilidir. Kış depresyonunda içe kapanma daha sıkken yaz depresyonunda huzursuzluk ve agresyon daha sık izlenir. Bu sebeple daha sıkı tedavi gerekir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.