->
İşsizler ordusuna her yıl binlerce yeni üniversite mezunu katılırken, iş aramada işe kabul edilme sürecinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.
İzmir İnsan Kaynakları (İKK) Genel Müdürü Selçuk Dündar, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, önce üniversitelilere seslenmek gerektiğini belirterek, ”Öğrencilere üniversitede okurken 4 yıl boyuca kendilerini çok iyi yetiştirmelerini tavsiye ediyorum. Üniversiteyi sadece ders çalışma yeri olarak değil, kendi mesleklerinde, heves aldıkları branşlarında başarılı olabilecekleri kurlara ve eğitimlere katılmalarını öneriyoruz” dedi. İnsan kaynakları uzmanları yeni mezunların öncelikle kendilerini tanımalarını, ardından hangi firmada ve hangi pozisyonda çalışabileceklerini saptamalarını, iyi CV hazırlamayı, mülakatta kendini iyi ifade etmeyi bilmeyi ve bütün bunları ”iyi kotarabilmek” için uzman yardımına başvurmayı öneriyor.
Dündar, yeni mezunların iş aramaya başlamadan önce kendilerini tanımaları ve belirledikleri hedefe doğru ”anlamlı bir şekilde” gitmeleri gerektiğini vurguladı
Yeni mezun bir kişinin diğerleri arasından nasıl öne çıkabileceğinin sorulması üzerine Dündar, ”4 yıllık eğitimin dışında kendinizi nasıl yetiştirdiğiniz ve eğittiğiniz birinci farklılık. İkincisi, yabancı dil artık olmazsa olmaz. Üniversite öğrencilerinin 4 yıl boyunca mutlaka yabancı dillerini geliştirmesi gerekiyor. Bu arada yaz tatillerinde yurt dışına gidip staj yapabilirler” karşılığını verdi.
İYİ CV VE ETKİLİ MÜLAKAT ÖNERİLERİ
Selçuk Dündar, CV’lerin çok iyi hazırlanması gerektiğini belirterek, ”Çünkü CV kişinin iş başvurusunda en önemli ilk adımdır. Normal standartları var. Ama şöyle dikkatli olmaları gerekiyor, CV bir kişinin kronolojik olarak doğum tarihini, adresini, okulunu belirten değil, kişinin ne tür özelliklere sahip olduğunu anlatan, neler yapabilmeye kadir olduğunu gösteren bir yazıdır” diye konuştu.
İyi bir CV’ye okulların, yapılan stajların, gönüllü olarak katılınan etkinliklerin, kendi kabiliyetlerine yönelik yapılan işlerin çok detaylı bir şekilde yazılmasını tavsiye eden Dündar, ”Yeni mezun birinin CV’si doğal olarak çok dolu değildir. Bu yüzden onların sosyal olarak yaptıkları etkinlikler, kurslar, eğitimler, workshoplar önemli” dedi.
Dündar, mülakatın ikinci önemli aşama olduğunu belirterek, ”İş başvurularında kaybedilen nokta yüzde 50 CV hatalarından kaynaklanıyor. İkincisi yüzde 50′si de mülakatlarda. Mülakatlarda en büyük problem şu, gençlerimiz maalesef kendilerini çok iyi ifade etme yeteneğine sahip değiller. Bunun için etkili ve güzel konuşma eğitimi alsınlar, bu tür kitaplar okusunlar. Ama her şeyden önce mülakatta her şeyi doğru, açık ve net belirtmeleri gerektiğini bilsinler” şeklinde konuştu.
Mülakatta beden dilinin ve görünüşün de önemli olduğunu ifade eden Dündar, ”Bazı şirketlerimiz ‘Görünüşe pek önem vermiyoruz’ diyebiliyor. Ama bir iş isteğinde bulunan kişinin kendine daha çeki düzen vererek, daha bakımlı ve daha zinde, uykusunu almış şekilde gitmesi gerekiyor. Bayan adaylar çok abartılı olmayan etek, elbise giyebilir. Makyajlarını abartısız yapmalı. Erkek adayların da temiz, bakımlı ve tıraşlı olması çok önemli” dedi.
UZMAN YARDIMI ÖNEMLİ
Selçuk Dündar, mülakata gitmeden önce firmaya ve başvurulan pozisyona ilişkin bilgi edinmenin çok önemli olduğunu, ”İsteyip istemediğinizi bile bilmediğiniz bir şey için karşı tarafın ‘Evet, bu kişi çok istekli’ demesi çok zor. Önceden detayları öğrenip, bilgi sahibi olarak gitmek çok daha faydalı” diye konuştu.
Meslek seçiminin anne babanın, çevrenin seçimi değil, kişisel bir seçim olduğunun bilincinde olunması gerektiğini belirten Dündar, ”Moda olan ya da parası çok olan meslek mutlaka seçilmesi gereken meslek değildir. Ne kadar keyifli, severek çalışabileceğiniz bir iş varsa onu seçin. Uzmanlaşın, iş sahibi değil, meslek sahibi olun” önerilerinde bulundu.
İş ararken en etkili, hızlı ve pratik yolun internet olduğunu anlatan Dündar, ”İş başvurusu yaparken her pozisyona başvuru yapmamalılar. Sadece kendilerine uygun ve çalışmak istedikleri pozisyonlara başvurmalı. Yani herhangi bir iş değil, size en uygun iş olmalı. Şöyle bir düşünce var insanımızda, ‘Boşta kalmamayım da, başlayayım, bir işe, daha sonra istediğim işe girmeye çalışayım.’ Bu yanlış” diye konuştu.
Selçuk Dündar, bütün bu süreçlere ilişkin danışmanlık hizmeti alınmasını da tavsiye ederek, ”Mesela şununla çok karşılaşıyoruz, üniversite mezunları ‘Ben ne iş yapabilirim” diye bize soruyorlar. Bu çok kötü bir şey. Üniversiteden mezun olmuş, elinde CV ile bize gelmiş ama ne iş yapabileceğini bilmediği için bize soruyor. Bu, kendilerini tanımamaktan kaynaklı bir sorun. Bu yüzden uzman yardımı önemli. Kendi kararlarını kendileri vermelerinin, neden, nasıl keyif alabileceklerini anlamalarının yollarını gösteriyoruz” dedi.
”YENİ MEZUNA TAŞ ÇATLASIN BİR LİRA VERİLİYOR”
Yeni mezunlara fazla ”hayalperest” olmamalarını öneren Dündar, ”Hiçbir zaman çok hızlı kariyer yok ve çok hızlı zengin olmak yok. Üniversite mezunlarına birdenbire binlerce lira maaş da verilmiyor. Hemen müdür de olmayacaklar. Hatta birkaç sene içinde de müdür olmayacaklar, bunu bilsinler. İyi maaş almanın da yükselmenin de belli bir deneyim gerektirdiğinin farkında olsunlar” şeklinde konuştu.
Dündar, günümüzde yeni mezunların maaş limitinin sorulması üzerine, ”Ekonomik kriz sonrasında 700 liradan başlayan ve taş çatlasın bin liraya çıkan rakamlar var. Krizden önce bunun üzerindeydi. Yeni mezunlar 1.500-2 bin liraya bile iş bulabiliyorlardı. Ama şimdi bin liranın üzerine çıkanlar şanslı” yanıtını verdi.
Bugün
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.