Mide kelepçesi ile bir yılda kiloların yarısı gidiyor

Mide kelepçesi ile bir yılda kiloların yarısı gidiyor

İdeal kilonuzun en az 40 kilo üzerindeyseniz, uzmanlar mide kelepçesi taktırmanızı öneriyor. Bu yöntem sayesinde sadece bir yılda kilolarınızın yüzde 50si gidiyor. 5 yıl içinde ise, yüzde 80lik bir zayıflama elde ediliyor…

İdeal kilonuzun en az 40 kilo üzerindeyseniz, uzmanlar mide kelepçesini öneriyor. Aynı zamanda bir doktor olan eski hakem ve spor yazarı Ahmet Çakar; geçen yıl taktırdığı mide kelepçesi ile tam 40 kilo zayıfladı. Kelepçe sayesinde; bir yıl sonunda kiloların yarısı, 5 yıl sonunda ise yüzde 80i gidiyor
Aşırı kilolarından bir türlü kurtulamayanlar için Medical Park Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhun Eyüboğlu, mide kelepçesi ile ilgili sorularımızı yanıtladı:
ÖLÜM RİSKİ AZDIR
* Mide kelepçesi tam olarak nedir? Neden takılıyor?
Vücut kitle endeksi (kilo-boy orantısı) 40ın üzerinde olan kişilerde mide kelepçesi bir çözüm olarak düşünülebilir. Örneğin; boyu 1.65 ve kilosu 110un üzerinde bir kadına, boyu 1.75 ve kilosu 125in üzerinde olan bir erkeğe mide kelepçesi düşünülebilir. Bunun yanı sıra aynı kişide şişmanlığa bağlı diyabet, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, uyku apnesi ve eklem hastalığı olup olmadığına bakarız. Ayrıca diyet, egzersiz ve medikal yaklaşımlara rağmen bir türlü sonuç alamamış olması da gerekmektedir. Bu koşulları taşıyan hastalarda, cerrahi yöntem olarak kısıtlayıcı ya da gıda emilimini azaltıcı yöntemler uygulanabilir. Bu anlamda en sık uygulanan ameliyat şekli de laparoskopik mide bandı yani mide kelepçesidir.
* Mide kelepçesinin başlıca avantajları nedir?
Mide kelepçesi yöntemi minimal travma oluşturur yani herhangi bir bağırsak ya da mide kesilmesi söz konusu değildir. Laparoskopik yapıldığında yarım- 1 santim çapında 4-5 delik yeterlidir. Hastanede kalış süresi kısadır. Cerrahi işleme bağlı komplikasyon ve ölüm riski azdır. Geri dönüşü olan bir uygulamadır.
ARDINDAN DİYET ŞART!
* Ameliyat sonrası kişi istediği her şeyi yiyebilir mi? Bir diyet uygulaması gerekir mi?
Mide kelepçesi hakkında böyle bir yanlış yargı var. Sanki kişi ameliyattan sonra canının istediği her şeyi yiyebilir gibi düşünülüyor. Halbuki durum hiç de öyle değil. Aksine kişinin mutlaka diyet yapması ve sağlıklı beslenmesi gerekir. Günlük yiyecek miktarını 3 öğüne bölerek tüketmelidir. Size mide kelepçesi takılmış bir kişinin nasıl beslendiğini şöyle bir örnekle anlatabilirim: Ameliyat sonrası ilk günlerde su ve sıvı yiyecekler alınmalı. Ancak alınan miktar bir buz kalıbını geçmemeli. Çünkü aşırı sıvı alımı da, bulantıya ve kusmaya neden olabilir. Ameliyattan sonraki 1-4 hafta içinde mutlaka sıvı ve yumuşak gıdalar alınmalı. Krema içermeyen çorba, diyet yoğurt, süt, jöle, meyve suyu ya da püre şeklinde meyve tercih edilmeli. Ameliyattan sonraki 4-6 hafta içinde daha katı gıdalara geçilebilir ama iyi çiğnemek şartıyla! Bütün gıdalar iyi çiğnenmelidir. Bunun için gerekirse kişi; diş doktoruna gidip, dişlerini kontrol ettirmelidir. Ekmek, kırmızı et ve pilav sorun yaratabilir. Bu nedenle sindirimi kolay katılıktaki tavuk ve balık gibi gıdalar yenmelidir. Meyve ve sebzeler günde 1-2 kez alınabilir. Kahvaltıda Cornflakes, günde 1-2 dilim ekmek alınabilir. Et, balık ve yumurta; ızgara, buğulama, haşlama ya da mikrodalga yapılarak günde bir kez alınabilir. Süt ve yoğurt günde maksimum 2 porsiyon tüketilebilir. Yağ ise; 3-4 çay kaşığı margarin, zeytinyağı ya da tereyağı tarzında tüketilebilir. İçecekler; tatlandırıcılı çay, kahve, su ve tanesiz çorba tarzında olabilir. Mide kelepçesi takılmış birinin kesinlikle yememesi gereken gıdalar da var. Bunlar; yüksek kalorili içecekler, şuruplar, kekler, bisküviler, tatlılar, marmelatlar, bal, yüksek yağ içeren çikolata, pasta ve cipstir. Alkol almak isteyenler ise, günde bir bardak şaraptan fazla içmemelidir.

2 GÜNDE EVE DÖNÜLÜR
* Kelepçe takılması nasıl bir operasyondur? Ne kadar sürer?
Hasta ameliyat öncesi mutlaka bir diyetisyen, psikiyatrist ve endokrinolog tarafından görülüp incelendikten sonra cerrahi yöntem uygulanılır. Ameliyat; genel anestezi altında, laparoskopik olarak gerçekleştirilir. Ameliyatta kelepçe ya da bant sistemi, midenin üst kısmına 15- 20 cclik bir boşluk oluşturacak şekilde yerleştirilir. Olası bir kaymayı önlemek amacıyla mideyle bir tünel oluşturulur. Operasyonla kelepçenin port rezervuar kısmı, cilt altına yerleştirilir. Ameliyat 1-1.5 saat sürer. Genellikle hastanede kalış da 24-48 saattir. Ancak açık cerrahi uygulandığında ya da komplikasyon gelişirse bu süre uzar. Hasta cerrahi sonrası 1-2 hafta içinde normal yaşantısına döner.
* Mide kelepçesi estetik amaçlı bir yöntem midir yoksa cerrahi amaçlı mı uygulanır?
Morbit obezite yani aşırı şişmanlık, pek çok hastalıkla birlikte bulunur. Dolayısıyla kişinin sağlığını tehdit eden bu hastalıkların ana kaynağı aşırı şişmanlıktır. Öncelikli olarak bu tür ameliyatlar; tıbbi amaçlı yandaş hastalıkların (şeker hastalığı, hipertansiyon, varisler, vb.) riskini azaltmak amacıyla yapılır. Ancak sonuçta kişi estetik bir fiziğe kavuşma imkanını da bulur.
KONTROL SÜRECİ 3 YIL
* Mide kelepçesi ne kadar takılı kalabilir? Ömür boyu bu kelepçe ile birlikte yaşamak mümkün müdür?
Kelepçe sistemi uygulandıktan 4-6 hafta sonra kelepçenin balonu şişirilmeye başlanır. İlk yıl, 4-12 haftada bir cerrahi kontrollere devam edilir. 2. ve 3. yıl, 3 ila 6 ay arasında bu kontroller devam eder. Mide kelepçesini çıkartmak, kilo alımına yol açabileceği için düşünülmemelidir. Ancak yine de istenirse, kelepçeyi laporoskopik olarak çıkartmak mümkündür.
Bir önceki Sünnet cinsel hastalıkları azaltıyor başlıklı konumuzda AIDS hastalığı, cinsel hastalıklar ve enfeksiyon riski hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: midenin yarisinin ipta

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.