->
Ağrının başın yarısında görülmesi, ışıktan rahatsız olma, bulantı gibi başka bulgular da sıklıkla migrene eşlik eder. İlaç kullansam bile ağrılarım geçmiyor. Acaba rahatsızlığım neden kaynaklanıyor?
CEVAP: Rahatsızlığınızın nedeni migren olabilir… Ancak teşhiste baş ağrısı tek başına yeterli değildir.
Belli zamanlarda krizle gelen, tek taraflı baş ağrılarının nedeni sıklıkla migrendir. Migren tıbbi bir hastalık olarak görülmelidir ve bu sıkıntıdan kurtulmak için doktora danışmadan ilaç kullanılmamalıdır ve düzenli kontrol altına girmek gerekir.
Baş ağrılarım artık ilaçla da geçmiyor!
SORU: Son zamanlarda şiddetli baş ağrısı çekiyorum
Bu ağrının zaman zaman tekrarlaması da tanıyı koymaya yardımcıdır. Hasta ‘Rüzgârda ve fazla uyuduğumda baş ağrım artıyor’ diyorsa migren tanısı rahat konulabilir. Daha sonra nörolojik olarak sağlam olduğunu görmek için muayene ederiz. Bazı durumlarda bir takım beyin hastalıkları da başağrısı yapabilir (örneğin beyin tümörleri, beyin kanamaları, menenjit.) Bu durumlarda ilave tetkikler (MR,BT, kan tetkikleri, Lomber ponksiyon.) gerekebilir.
Migreni tetikleyen faktörler nelerdir?
SORU: Bana migren teşhisi kondu. Bu hastalığı tetikleyen faktörler nelerdir? Ne gibi önlem almalıyım?
CEVAP: Hava değişiklikleri, ışık, ses, gürültü, kalabalık, kokular, katkı maddeli yiyecekler, açlık gibi durumlar migreni tetikler. Bazen çok fazla uyumak da baş ağrısına neden olur. Bunlar hastaya göre değişir ve bilinip kaçınılması gerekir.
Şarap, baharatlı ve soslu yiyeceklerin yanı sıra bazı hastalarda doğum kontrol hapı da hastalığı tetikleyebilir. Bu hastalıkta düzenli yaşam şart. Öğün atlamamak, mümkünse 5 küçük öğün yemek, düzenli uyumak, gün ortası uyumamak gibi. Hastalardaki psikiyatrik durum da değerlendirilmeli ve bunlara yönelik girişimler de yapılmalıdır.
Annem ağrıları hafif diye doktora gitmiyor
SORU: Annem migren hastası. Ancak tedavi olmak istemiyor. Ağrılarının hafif olduğunu söylüyor. Sabırla geçmesini bekliyor. Bazen de uyuyor. Tedavi olmamasının sakıncaları nelerdir?
CEVAP: Migren ağrısız da seyredebilir. Ancak migrenin kesinlikle bilinmesi, teşhis edilmesi ve buna uygun bir hayatın planlanması gerekiyor. Çünkü migrenlilerin damar tıkanıklığı geliştirme riskleri topluma göre daha yüksek. Özellikle ağrıları sırasında nörolojik belirtiler gösteren, sık ve şiddetli baş ağrıları olanlarda migrenin ilerleme ve beyinde hasar riski yüksek. Böyle bir hasta doğum kontrol hapı kullanıyorsa felç geçirme riski topluma göre 10 kez fazla. Bir de sigara içiyorsa bu risk daha da büyük.
Bu hastalığın, kesin bir tedavisi var mı?
SORU: Başımdaki ağrılar nedeniyle doktora gittim. Bana migren teşhisi kondu. Acaba bu hastalığın kesin tedavisi var mı?
CEVAP: Migren iki şekilde tedavi edilebilir… Birincisi, migren atağı geldiğinde ağrıyı durdurma tedavisidir. İkincisi ise, migren krizleri gelmesin diye yapılan önleyici tedavi… Önleyici tedavi, krizleri yok eden ya da sayısını azaltan ilaçlar anlamına geliyor. Bu tip tedavide verdiğimiz ilaçlar çok değişik. Anti-depresan, kalp ve tansiyon ilaçları gibi… Bazı sara ilaçlarını da kullanabiliyoruz. Bu ilaçlar hastaların yüzde 70-80′inde atakları önlüyor. Bazı durumlarda hastalığın ortadan kalkması yerine atak sıklığı ve şiddetini düşürmek de bir tedavi hedefi olabilir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.