->
Şehirleşmenin artışına bağlı olarak gökdelenlerdeki ofis hayatının da daha yaygınlaşması günümüzde yeni hastalıkların oluşumunu da tetikliyor.
Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof.Dr. Nesil Keleş ve Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Bu alerjilerin sebepleri belirlenememesi ise önlem alınmasını engelliyor.
Ofisteki havasız ortam, halı kaplı zeminler ve açılmayan camlar nedeniyle maruz kalınan alerjenler; sürekli burun akıntısı, hapşırık ve göz yaşarmasıyla seyreden alerji oluşumuna neden oluyor
Figen Akın, alerjilerin belirlenmesinde kullanılan Prick ve Patch testleri ile ilgili bilgi verdi.
Son zamanlarda en sık rastladığımız solunum yolu alerjenleri, ev tozu akarlarıdır. Özellikle yerleri halılarla kaplı kapalı ortamlarda, ofis ortamlarında bu alerjenin görülme sıklığı artabilir.
Ayrıca klimalı ortamlarda, ofis ortamlarında bulunan bazı tahriş edici kimyasal maddeler de alerjen olmasa bile burun hastalıklarına neden olabiliyorlar.
Alerjenler, mevsimlere göre değişiklik gösterirler. Özelikle küf mantarları ve ev tozu akarları kış aylarında artışa geçiyor. Alerji kaynağını doğru tespit etmek tedavi açısından büyük önem taşıyor. Bu alanda iki önemli test bulunuyor.
Vücudun reaksiyon gösterdiği maddenin belirlenmesi için hastalara Prick testi uygulanır.
Prick testi, belirli bir sayıda alerjenin cilde yerleştirilmesi ve hangisinin reaksiyona neden olacağının gözlenmesi temeline dayanan basit ve acısız bir prosedür.
Testte reaksiyon alanı ne kadar genişse test edilen maddeye olan alerji gerçekte o denli yüksektir. Testleri, yakınmaları olan herkes yaptırabilir. Ancak bazı hasta gruplarında bir takım önlemler alınması ya da bazı şeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin deri testlerini antialerjik ilaç kullananlar, dermografizm benzeri deri hastalıkları olanlar, çok küçük çocuklar, ya da alerji yakınmalarının çok yoğun olduğu dönemlerde yapılmaması ya da önlemler alınarak yapılması önemlidir. Bu nedenle alerji testlerinin uzman kişilerin denetiminde yapılması ve değerlendirilmesi gereklidir.
Deriye yama yöntemiyle cilt alerjileri belirleniyor
Ciltte oluşan alerji de Patch (Yama) testi ile belirlenebiliyor. Hastalarda, deriye temas yoluyla etkili alerjenlere karşı duyarlılığı saptamak amacıyla yapılan bir deri testi olan Patch testi ile geç tipte oluşan alerjik reaksiyonlar saptanabiliyor. Egzama tablosu görülen, özellikle el egzaması olan hastalara uygulanan Patch testi ile olayın bir alerjenle temas sonrası mı yoksa derinin tahrişi sonucu mu oluştuğuna karar verilir. Alerjen saptanarak hastanın etkili bir şekilde tedavi edilmesi sağlanmış olur.
Patch testi nasıl yapılıyor?
Patch testi kapsamında kullanılan “True Test Sistemi”, alerjenlerin emdirilmiş bir şekilde hazır bulunduğu ve ayrı ayrı bölümlerde 29 alerjeni içeren yapışkan bantlardan oluşur. Bu hazır bantlar hastanın sırt bölgesi alkolle temizlendikten sonra yapıştırılır. Hastadan 3 gün banyo yapmaması istenir. 72 saat sonra bantlar çıkarılır ve yarım saat sonra uygulama alanlarındaki farklı cilt reaksiyonlarına bakılarak test sonucu değerlendirilir.
Patch testi yaptırırken dikkat edilmesi birkaç nokta bulunuyor. Öncelikle testi yapmadan önce deri lezyonlarının tamamen silinmiş olması gerekmektedir. Eğer egzamanın aktif olduğu dönemde yapılırsa test alanında şiddetli bir reaksiyon oluşabilir ve test sağlık olarak değerlendirilemez.
Bir önceki Cinsel isteksizliğin çareleri başlıklı konumuzda cinsel isteksizlik, erken boşalıyorum ve erken boşalıyorum ne yapabilirim hakkında bilgiler sunulmuştu.
Bakılanlar: havasız yerlerde çalışmanın zararları, havasız ortamda çalışmanın zararları, havasız ortamın zaarı, havasız ortamın zararları, yama testi alerjik reaksiyonlarda ne kadar etkili
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.