MÜZİĞİN OTONOM SİNİR SİSTEMİNE ETKİSİ

MÜZİĞİN OTONOM SİNİR SİSTEMİNE ETKİSİ
Aşırı kaygı, stres gibi durumlarda sempatik sistem aktifleşirken, aşırı rahat durumlarda parasempatik sistem devreye girer. Mesela sempatik sistem harekete geçtiğinde adrenalin denen madde açığa çıkmakta ve kalp hızı artması, kan basıncı yükselmesi, solunumda, idrar yollarında ve bağırsakta hızlanma, ter bezlerinde aşırı çalışma, kaslarda gerilme yaşanmaktadır. Bedenin müziğe verdiği fiziksel cevapları inceleyen bilim adamları, müziğin her halükarda bazı mekanizmaları harekete geçirdiğini keşfetmişlerdir. Parasempatik sistem harekete geçtiğinde ise bu belirtilerin tam tersi ortaya çıkmaktadır.

Otonom sinir sistemi, vücudumuzda isteğimiz dışında çalışan organların işleyişini idare eden sistemdir.

Parasempatik ve sempatik sistem olarak ikiye ayrılır
Bununla birlikte farklı müzik türlerine farklı cevapların oluşabileceğini de tespit etmişlerdir. Buna göre müziğe verilen bedensel cevap, kişiden kişiye değişmektedir. Mesela, Beethoven’ın 5. Senfonisine herkes kalp hızında artma şeklinde cevap vermez. Yine, herkes Brahms’ın Lullaby eserine de kalp hızında yavaşlama şeklinde cevap vermez. Hatta bir müzik eserinin aynı kişi üzerinde farklı zamanlarda, farklı etkilere sebep olduğu da bilimsel bir tespittir. Yani müziğin oluşturduğu fiziksel tepki; çevresel faktörler, kişinin duygu durumu, zaman, mekân gibi kavramlardan etkilenir ve bunlara bağlı olarak değişiklik gösterir.
Geçmiş yıllarda araştırmacılar çalışmalarında farklı tipte müzikler kullandıklarından farklı tip sonuçlar elde etmişlerdir. Her insan korkulu, hüzünlü veya mutlu bir duruma, tam olarak aynı fiziksel cevabı vermez. Müziğin de içinde olduğu birçok tip uyarıya karşı çok farklı bireysel tepkiler oluşur. Ayrıca müzik dakikalar içinde değişebilen kompleks bir uyarıdır ve kişiden kişiye farklı algılanır.

admin hakkında 18864 makale
Öylesine bir hasdta

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.