->
Kandaki sodyum düzeyinin artışı (hipernatremi), sodyumdan yana zengin beslenmeye, akut ya da kronik böbrek yetmezliği nedeniyle idrar miktarının azalmasına ya da aşın aldosteron salgısının sodyumun böbreklerden atılmasını engellemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Aynca şeker hastalığı koması, kusmalar, uzun süren ishal ve ağır yanıklar vücudun aşın miktarda sıvı yitirmesine yol açarak kandaki sodyum miktarını yükseltirler. Düşük sodyum yoğunluğu aldosteron eksikliği durumlannda; şeker hastalığının bazı dönemlerinde; kusma, ishal gibi sodyum kaybının arttığı ve emilimin yetersiz olduğu bazı bağırsak hastalıklarında ortaya çıkabilir. Bu durumda sodyum mik-tan sabitken içinde bulunduğu sıvı miktarının azalması sonucu ortaya çıkan dolaylı bir yoğunluk artışı söz konusudur.
Vücut aşırı terleme sonucu yitirdiği sodyumu geri kazanmazsa sodyum eksikliği (hiponatremi) ortaya çıkar.
NATREMÎ (KANDAKİ SODYUM DÜZEYİ)
Olağan koşullarda sodyumun kandaki yoğunluğu 135-145 mEq/lt ya da başka bir birimle gösterilecek olursa 135-145 nanomolAitredir. Sodyumun kandaki yoğunluğunun miktarı birçok hastalığın tanısı açısından önemlidir
Sodyum dengesizliği yaratan bir başka hastalık da hem böbrek işlevini olumsuz yönde etkileyen, hem de dolaşımının azalması sonucu böbreküstü bezinin aldosteron salgılanmasında aksamaya yol açan kalp yetmezliğidir. Pankreasın kistik fibrozu ya da öteki adıyla mukovisidoz hastalığında da (öncelikle solunum yollan, sindirim sistemi ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal metabolizma hastalığı) aşın sodyum kaybı ortaya çıkar.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.