->
Sık el yıkama ya da temizlenme davranışlarıyla kendisini gösterir.
Obsesyonlar, yani saplantılı ve takıntılı düşünceler ve bunların neden olduğu tekrarlayıcı eylem ve ritüellerden oluşan sendrom, psikiyatrinin en ilginç ve fantastik sendromlarından biridir.
‘Dinsel obsesyonlar’ oldukça yaygın. Obsesyonlar arasında halkın arasında en çok bilineni, ‘temizlik hastalığı’dır. Bu, Tanrı’ya küfür düşünceleri, sık abdest almak, ibadetin ortasında gelen istenmeyen, dine aykırı düşünceler ve bozulduğu için tekrarlanan ibadet ritüellerden oluşur
Bu obsesyon türü, insanlarda suçluluk ve Tanrı tarafından cezalandırılma düşünceleri yaratarak, derin depresyonlara da neden olabilir.
Obsesif olmak, kişinin iradesiyle ilişkili mi? Tedavisi nasıl yapılır?
Obsesyon, irade dışında beyne sokulmuş gibi ortaya çıkan düşüncelerdir. Ama kişi yine de bu düşüncelerinden dolayı kendisini suçlu hisseder. Tedavide bu nokta önemlidir.
Kişinin düşünceleri ve eylemleri nedeniyle hissettiği suçluluk duygusunun azaltılması, benliğini bunların dışında görmeye başlaması, tedavi için ilk adımdır. İlaçlardan çoğu kez iyi sonuç alınır. Ama ilaç aynı başarıyı, tekrarları önlemekte gösteremiyor. İlaçların yanı sıra psikoterapi de mutlaka gerekir. Hastalığı daha iyi tanıma ve karşı savunmalar oluşturmayı içeren teknikler, tekrarlamaların önlenmesinde başarı getirir.
Bir önceki yazımız olan Çocuklukta yaşanan taciz beyni değiştiriyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.Bakılanlar: obsesif nedir, obsesiflik nedir, obsesif hastalık nasıl yenilir, obsesif kompleks, obsesif konsesif nasil tedavi olur
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.